Grzyby trzeba mrozić w odpowiedni sposób.pixabay/_Alicja_

Mnóstwo osób popełnia błąd w mrożeniu grzybów. Jest jeden poprawny sposób

Grzyby zbieramy czasem w ogromnych ilościach. Wówczas należy je ugotować jak najszybciej, bo nie można przechowywać ich w lodówce zbyt długo. Innym skutecznym sposobem jest także umiejętne mrożenie grzybów. Podpowiadamy, co sprawi, że zamrozimy je w odpowiedni sposób.

Grzyby znajdziemy w tym roku w lasach w ogromnych ilościach. Może to ucieszyć grzybiarzy, dla których wyprawa do lasu stała się już jesiennym sportem, ale gospodynie domowe mają czasem nie lada problem, by zakonserwować szybko ich ogromne ilości. Od pewnego czasu wiadomo bowiem, że grzyby są świeże właściwie tylko przez dobę, więc im szybciej je zjemy lub przetworzymy, tym lepiej. Świetnym sposobem dłuższego przechowywania żywności jest jej mrożenie, ale okazuje się, że nie zawsze wiemy, jak się do tego zabrać.

Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyNie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyCzytaj dalej

Grzyby należy mrozić w odpowiedni sposób

Grzyby właściwie każdego gatunku możemy z powodzeniem przechowywać w zamrażarce. Co prawda dużo łatwiej jest oczyścić i wysuszyć zebrane okazy, co robiły już nasze mamy i babcie. Mrożenie grzybów jest zdecydowanie mniej popularnym sposobem na przedłużenie ich trwałości, ale zapewniamy, że nie jest ono zbyt trudne. Należy tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pozwalają uniknąć błędów. Wszystkie grzyby bez wyjątku należy dokładnie oczyścić delikatną szczoteczką lub miotełką. Różnice pojawiają się na kolejnych etapach mrożenia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Śpiesz się, tylko dziś w Biedronce hitowa akcja. Tak niskich cen jeszcze nie było
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Niekiedy zdarza się, że kurki i rydze po rozmrożeniu są gorzkie. Unikniemy tego, jeśli wstępnie je obgotujemy i pokroimy, chociaż rydze możemy mrozić w całości. Blanszowanie sprawi, że grzyby zmniejszą swoją objętość, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo miejsca. Pamiętajmy jednak, że surowe grzyby są zwykle trujące, dlatego powinniśmy gotować je przez 10-15 minut. Młode, zdrowe i oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dzięki czemu od razu po wyjęciu ich z zamrażarki możemy wrzucić je na patelnię bez wstępnego rozmrażania. Mrozimy je w temperaturze -18°C i spożywamy w przeciągu sześciu miesięcy. Pod żadnym pozorem nie zamrażamy ponownie rozmrożonych grzybów, bo ich szybko rozkładające się białko może spowodować zatrucie pokarmowe.

Niewybaczalne błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Przez nie ciasto nie rośnieNiewybaczalne błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Przez nie ciasto nie rośnieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie tylko PKO BP, ale i ING. Bank wprowadza nową funkcje na twoim koncie
  2. Jak odróżnić COVID-19 od grypy? Eksperci wskazali jeden szczegół, który jest niezwykle istotny
  3. Na noc włóż liść laurowy do cukiernicy i posyp solą kuchenkę. Rano oniemiejesz z zachwytu
  4. Niesamowicie soczyste kotlety schabowe po amerykańsku. Sekretem jest nietypowa marynata
  5. Rodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowej
  6. Łzy napływają do oczu. 24 osoby nie żyją, tragiczny początek weekendu za granicą

Źródło: polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł