Grzyby, które mało kto zna, świetnie sprawdzą się w kotletach mielonych.pixabay/congerdesign

Żółciak siarkowy jest mało znanym i nieprawdopodobnie smacznym grzybem. Zrobisz z niego bajeczne kotlety mielone, mamy przepis

Grzyby leśne w naszej kuchni pojawiają się zwykle pod postacią najbardziej znanych gatunków, takich jak podgrzybki, maślaki czy prawdziwki. Przyrządzamy z nich zwykle tradycyjne pierogi czy słynną zupę, ale bardziej ciekawscy smakosze i wytrawni smakosze uwielbiają też mniej znane grzyby. Schabowe z kapelusz kani mało kogo jeszcze dziwią, a opieńki marynujemy równie często, jak inne znane grzyby, ale pewien gatunek zasługuje na dużo większą popularność. Mowa o żółciaku siarkowym, który smakuje wybornie, zwłaszcza w jarskich kotletach.

Grzyby występują w tylu różnych gatunkach, nie tylko tych najbardziej popularnych, że szkoda nie skorzystać z ich bogactwa. Boczniaki, kanie czy opieńki stają się już coraz popularniejsze, ale nie oznacza to, że na tym kończy się lista mniej znanych, ale równie pysznych grzybów. Smakosze chętnie przyrządzają też smakowite grzybowe kotlety, a ci bardziej obeznani w mało popularnych gatunkach uwielbiają mielone z żółciaka siarkowego.

Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programieCzytaj dalej

Grzyby mniej znane w naszej kuchni zaciekawią miłośników leśnych smaków. Polecamy świetny przepis na bajecznie pyszne kotlety mielone z żółciaka siarkowego

Grzyby doceniamy w kuchni dość mocno i to nie tylko w postaci duszonym maślaków czy popularnych suszonych grzybów dodawanych do mięsnych sosów. Schabowe z kani, prawdziwki w cieście naleśnikowym czy panierowane boczniaki doskonale sprawdzą się jako drugie danie, gdy podamy je z ziemniakami i surówką. Ciekawscy miłośnicy potraw z grzybów powinni jednak poszukać w lesie niepozornego żółtego grzyba zwanego żółciakiem siarkowym.

Dzisiaj grzeje:

1. Skandal, turysta chciał się napić tylko kawy i wody. Wpadł w osłupienie widząc rachunek
2. Prezydent podpisał ustawę, kierowcy mają kolejny obowiązek. Albo zamontujesz w aucie nowy system, albo czeka kara

Składniki:

  • żółciak siarkowy (ok. 500 g),
  • 3 jajka,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek bułki tartej + nieco więcej do panierowania,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Żółciaka siarkowego dokładnie myjemy i gotujemy przez pół godziny, aż zmięknie. By skrócić czas gotowania, możemy pokroić grzyb w plastry, a wtedy wystarczyć gotowac go przez 15-20 minut.
  2. Studzimy i odsączamy, a następnie mielimy żółciaka w maszynce do mięsa.
  3. Cebulę siekamy w kostkę, szklimy na mieszance masła z olejem i dodajemy do masy razem z bułką tartą, posiekanym szczypiorkiem, papryką, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Najlepsze newsy:

1. Kolejna kuriozalna manipulacja TVP Info. Stwierdzenie, jakie padło w jednym z artykułów zwala z nóg, chodzi o Rafała Trzaskowskiego
2. 1 lipca będzie przełomową datą. Zapadła decyzja, wielu przeżyje potężne rozczarowanie
3. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
4. 4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować
5. Włóż do papierowej torebki kilka pomidorów i jedno jabłko. Efekt cię mocno zaskoczy, nigdy nie z tego nie zrezygnujesz
6. Anna Lewandowska skompromitowała się na Instagramie. Co za wpadka, Robert nie będzie zadowolony

Źródło: haps.pl

Następny artykuł