Grzyby to jedna z tych rzeczy, z której warto zrobić sos.Pixabay / olgabochajewska

Najlepszy staropolski sos do mięsa zrobisz z maślaków. Idealnie podkreśli zarówno smak pieczeni, jak i młodych ziemniaków

Ostatnie warunki pogodowe sprawiły, że w lasach niezwykle często możemy natknąć się na grzyby. Ich fantastyczny smak nieraz potrafił wprawić nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie. Z pewnością warto wykorzystać je w sosach. W tym, którego przepis za chwilę poznacie wykorzystane zostaną maślaki.

Grzyby to jedna z tych rzeczy, na której myśl nasz organizm zaczyna intensywniej produkować ślinę, a nasz brzuch daje jednoznaczne sygnały, że najwyższa pora coś przekąsić. Już teraz możesz przekonać się jak w prosty sposób przygotować przepyszny staropolski sos na bazie maślaków.

Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodnikówWysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodnikówCzytaj dalej

Sos, który obfituje w fantastyczne grzyby

Nie da się ukryć, że takie potrawy jak pieczeń idealnie komponują się z sosami, które idealnie podkreślają bogactwo smaku. Z uwagi na fakt, że teraz wyjątkowo łatwo o grzyby, warto wykorzystać je w kuchni. Staropolski sos zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co będzie potrzebne do jego przygotowania?

  • 350 g maślaków
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 30%
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła lub margaryny
  • 30 g koperku
  • ulubione przyprawy, sól i pieprz

Dzisiaj grzeje: 1. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
2. 4,3 tys. zł co miesiąc. Pieniądze ze specjalnego świadczenia dostaje coraz więcej emerytów

Rewelacyjny sos do mięsa jest niezwykle prosty w przygotowaniu

Kiedy zgromadziliśmy już wszystkie niezbędne składniki, możemy przystąpić do przygotowań. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle lub margarynie z solą. Gdy zauważymy, że już się zeszkliła, wówczas dodajemy do niej grzyby. Do przesmażonych maślaków i cebuli wsypujemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, a następnie zalewamy śmietaną. Zmniejszamy ogień i czekamy aż nas sos zacznie gęstnieć. Kiedy osiągnie ona już odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego posiekany koperek. Staropolski sos do mięs jest już niemal gotowy. Wystarczy, że doprawimy go ulubionymi przyprawami. Warto pamiętać, że sprawdzi się również jako dodatek do pieczywa lub innych dań.

Najlepsze newsy:

  1. Atak nożownika, nie żyją trzy osoby, dwie w stanie krytycznym. Tragiczne doniesienia z Wielkiej Brytanii
  2. Niebezpieczeństwo na południu Polski. Pilny apel do Polaków
  3. Kupili dwie kawy i dwa gofry na Krupówkach. Gdy zobaczyli rachunek, złapali się za głowy
  4. Niesamowicie zdrowy domowy syrop z natki pietruszki oczyszczający tętnice. Jego zalety powalają
  5. Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodów
  6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło: Doradca smaku

Następny artykuł