Grzyby z przepisu babci smakują obłędnie.kadr z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA / Youtube

Marynowane podgrzybki i prawdziwki według przepisu od Koła Gospodyń Wiejskich. Smakują jak od babci

Grzyby bardzo często zamykamy w słoikach, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że przetwory zawsze się udadzą, jeśli skorzystamy ze sprawdzonego przez lata przepisu. Dzielimy się recepturą stosowana od lat przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Grzyby marynowane są cudownym przysmakiem, który chętnie podajemy do wędlin i mięs. Grzybiarze ogromnie cieszą się z obecnego dość deszczowego lata, bo lasy obsypało cudownymi okazami. Smakoszy cieszy właściwie każde znalezisko, bo wystarczy tylko wiedzieć, jak je przyrządzić, by smak kani czy kurek niezwykle zachwycał, ale najwięksi miłośnicy leśnych skarbów wiedzą, że podgrzybki i prawdziwki to prawdziwe rarytasy.

Katarzyna Dowbor nieźle namieszała, wystarczyło, że założyła perukę. Fani pomylili ją z Gessler, wszystko się nagrałoKatarzyna Dowbor nieźle namieszała, wystarczyło, że założyła perukę. Fani pomylili ją z Gessler, wszystko się nagrałoCzytaj dalej

Grzyby marynowane z przepisu Koła Gospodyń wiejskich zachwycają smakiem. Koniecznie zamarynujcie borowiki i podgrzybki tak jak one

Grzyby marynowane zwykle przyrządzamy zupełnie tak samo, jak nasze mamy i babcie. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie niemal nigdy nie zawodzą, więc warto korzystać z cennej wiedzy najbardziej doświadczonych kucharek. Gospodynie z Woli Zabierzowskiej podzieliły się swoim sposobem na cudowne grzybki w occie z dodatkiem cebuli. Dzięki dawnej recepturze będziemy mogli cieszyć się dobrze znanym i obłędnym smakiem grzybów w occie. Dzielimy się cudownym babcinym przepisem, który zamieściła Gazeta Krakowska.

Dzisiaj grzeje:

  1. Śmierć w rodzinie Wałęsów przyszła nagle, bez ostrzeżenia. Śledczy ustalili czy popełnił samobójstwo
  2. Przepis na ogórki z ananasem ze słoika robi furorę w sieci. Słodko-kwaśne połączenie smakuje obłędnie
  3. Wielkie zmiany w NFZ. Sposób funkcjonowania będzie nie do poznania

Składniki:

  • 3 kg grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Podgrzybki lub prawdziwki dokładnie myjemy i obgotowujemy. Powtarzamy gotowanie dwa razy, gotując je przez ok. 5 min.
  2. Grzybki wkładamy do słoików, układamy na nich plasterki cebuli.
  3. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę.
  4. Zalewamy grzyby, gdy zalewa jest jeszcze gorąca.
  5. Każdy słoik pasteryzujemy ok. 20 min.

Najlepsze newsy:

  1. Dramat Bożeny Wołowicz trwa, wreszcie zapadł wyrok. "Chciałabym móc wypić kawę na tarasie, wjechać i wyjechać z domu"
  2. Cała rodzina spała w namiocie. Nagle rozpoczął się koszmar, na oczach dziecka było o krok od tragedii
  3. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  4. Tradycyjne kotlety schabowe po góralsku są kulinarną pysznością. 1 trik zawarty w przepisie nadaje niezapomniany smak
  5. Polacy spróbowali niemieckich pierogów i brakuje im słów. Obłędne nadzienie żywcem przenosi do nieba
  6. Radosław Majdan nie zamierza ochrzcić swojego dziecka. Zaatakował także Kościół, jego słowa obraziły tysiące Polaków

Źródło: Gazeta Krakowska

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł