Grzyby należy odpowiednie spożywaćpixabay/krzysztofniewolny

Największy, niewybaczalny błąd dotyczący grzybów. Jedna decyzja i stają się trujące

Grzyby ponownie zaczynają się się pojawiać w lasach - optymalna temperatura i spora wilgotność sprzyjają ich rozwojowi. Niestety, wystarczy jeden błąd i będą trujące. Należy bezwzględnie go unikać.

Grzyby są uwielbianym przez Polaków produktem. Choć ciężko hodować je na uprawie, grzybiarzy nie brakuje i jesienią oraz wiosna lasy roją się od schylonych i wpatrzonych w ziemię ludzi. Nierzadko wychodzą z lasów z pełnymi koszykami, które wręcz uginają się od ciężaru zebranych okazów. Niestety, mamy dla ich wszystkich miłośników bardzo złe i smutne wieści. Wystarczy jeden błąd, aby pyszny obiad z grzybowym sosem zmienił się w zabójczą truciznę, która w ekstremalnych przypadkach może zakończyć się nawet śmiercią.

Przerażająca przepowiednia papieża właśnie się sprawdza. Dotyczy najgorszego zjawiska związanego z żywnością. Problem dotyka cały światPrzerażająca przepowiednia papieża właśnie się sprawdza. Dotyczy najgorszego zjawiska związanego z żywnością. Problem dotyka cały światCzytaj dalej

Jadalne grzyby jak trucizna - wszystko przez jedną rzecz

Grzyby i ich zbieranie większości z nas kojarzą się ze żmudnym chodzeniem po lesie we wczesnych godzinach porannych. Powrót do domu z koszykiem pełnym smakowitości wynagradza cały włożony wysiłek z nawiązką, a my nie możemy się doczekać, aż w końcu je zjemy. Choć wprawni grzybiarze potrafią rozróżnić trujące gatunki od jadalnych, nawet dobry i zdrowy grzyb może zrobić człowiekowi krzywdę. Zacznijmy jednak od podstaw dotyczących ich zbierania.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. Dantejskie sceny w Krakowie. Mieszkańcy są przerażeni
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

Po pierwsze należy zbierać okazy dojrzałe - młode grzybki nie są w pełni wykształcone i ich cechy nie zawsze mogą być jednoznaczne. Nie wiadomo wtedy do końca co pakujemy do koszyka, a ich zjedzenie może zakończyć się tragicznie. Warto także zawsze korzystać z atlasu grzybów, a w momencie, kiedy nie jest się pewnym czy dany grzyb jest jadalny, warto go wyrzucić. Smak nie jest warty ryzyka utraty zdrowia czy nawet życia.

W 100% jadalny grzyb może się okazać niestety zabójczy. Kiedy spożywamy potrawę pełną tych darów lasu musimy szczególnie uważać na to co do niej pijemy. O ile słodzone napoje są zwyczajnie niezdrowe, gdyż powodują otyłość i cukrzycę, tak przyjmowanie alkoholu może się okazać wyjątkowo niebezpieczne. Wszystko przez substancję o nazwie kopryna, która znajduje się w niektórych gatunkach grzybów. Blokuje ona metabolizm alkoholu w organizmie, co prowadzi do jego zwiększonego stężenia we krwi. O zatrucie wtedy szczególnie łatwo, gdyż standardowa dawka staje się nagle znacznie zbyt duża.

70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie przeczytasz i się w końcu natniesz. Oszuści tylko czyhają na Twój błąd
  2. Szef GIS ostrzega przed nadciągającym wzrostem zachorowań. Padła nawet konkretna data, kiedy możemy się go spodziewać
  3. Anię zamurowało podczas grzybobrania. Zajrzała do czarnej dziury w ziemi i nie mogła uwierzyć własnym oczom
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: webniusy.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł