Grzyby w occie będą przepyszne, jeśli skorzystamy z dobrego przepisu.youtube/Uwaga Babcia Gotuje

Wrzuć grzyby do słoika, wlej aromatyczną zalewę i zawekuj. Mamy niezawodny przepis

Grzyby ze słoika po prostu muszą znaleźć się w spiżarni każdego smakosza. Tak jak w przypadku innych przetworów warto korzystać ze sprawdzonych przepisów na grzybki marynowane, aby ich smak niezmiennie zachwycał, dlatego dzielimy się niezawodną recepturą. Dzięki niej grzyby będą tak pyszne jak u mamy.

Grzyby na dobre zagościły już w polskich lasach, a grzybiarze zacierają ręce i przynoszą z lasu wielkie torby. Zbieranie grzybów bywa niezwykle przyjemne i relaksujące, bo nic nie koi zszarganych nerwów bardziej niż świeże leśne powietrze i długie powolne spacery. Nie należy jednak zapominać, że zebrane grzyby trzeba jak najszybciej przetworzyć, bo ich świeżość trwa zaledwie dzień. Najlepszy sposób na zatrzymanie ich aromatu to zamknięcie ich w słoikach.

Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaZaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaCzytaj dalej

Grzyby ze słoika smakują wybornie, gdy skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Wszystkim grzybiarzom polecamy obłędnie pyszne grzybki marynowane

Grzyby marynowane od lat cieszą największych smakoszy, którzy uwielbiają podawać z nimi wędliny czy dorzucać je do sosu tatarskiego. Nie ma tez chyba lepszego sposobu na przetworzenie zebranych skarbów, bo kiedy uda nam sie wrócić z lasu z ogromną ilością grzybów, niekiedy nie wiemy, co z nimi zrobić. Oczywiście maślaki czy kurki duszone ze śmietaną smakują świetnie, ale gdy zbierzemy naprawdę dużo podgrzybków czy borowików, zwykle część z nich suszymy, a resztę marynujemy z octem. Polecamy sprawdzony przepis na przysmak ze słoika.

Dzisiaj grzeje: 1. Magda Gessler wbiła się w niemożliwie obcisły strój. Zatkało wszystkich, przesadziła?
2. Już w środę ruszają zapisy, nie odkładaj tego na później. Możesz stracić 300 zł

Składniki na 3 słoiki grzybów marynowanych po 0,25 l:

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • po 1 szklance 10-proc. octu i wody,
  • 3 liście laurowe,
  • po 2 łyżki soli i cukru,
  • kilka drobnych cebulek,
  • łyżka ziaren gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, odciąć im ogonki, kapelusze wrzucić na wrzątek z dodatkiem łyżki soli i gotować je przez 20 min. Po 10 min wrzucamy cebulki, wyjmujemy grzyby i odsączamy je.
  2. Przekładamy grzyby do wcześniej przygotowanych słoików, najlepiej niedużych i czekamy, aż ostygną.
  3. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i resztą soli oraz przyprawami, studzimy, zalewamy nią grzyby, do każdego słoika wrzucamy cebulki i ziarna gorczycy. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce.

Najlepsze newsy:

    1. Krzysztof Kononowicz zaatakował ekipę TVP. Interweniowała policja
    2. Chiny zdecydowały? Zmieni się życie milionów ludzi. Świat przeciera oczy i nie wierzy
    3. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
    4. Wstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandal
    5. Chcesz poprawić kondycję storczyków? Zagotuj wodę i dodaj do niej produkt, który na pewno masz w kuchni
    6. Tragiczna wiadomość obiegła cały świat. Miał zostać wielką gwiazdą, zmarł w wieku zaledwie 21 lat, ogromna strata

Źródło: polki.pl

Następny artykuł