Gulasz idealny z kruchym mięsem
Pixabay.com

Idealny gulasz wieprzowy. Jak ugotować kruche mięso?

Gulasz wieprzowy jest najsmaczniejszy, kiedy mięso wyjdzie idealnie kruche. Sprawdzony przepis zapewni miękkość mięsa, która przenosi podniebienie do raju. Danie jest proste w wykonaniu i zachwyci każdego miłośnika potraw mięsnych.

Gulasz jest idealnym pomysłem na obiad czy kolację dla osób, które lubią dania jednogarnkowe. Najlepszy wyjdzie z łopatki lub szynki. Do tego kilka podstawowych warzyw i uczta gotowa.

Gulasz wieprzowy - lista składników:

  • Łopatka lub szynka - 1 kg
  • Marchew - 2 sztuki
  • Pieczarki - 200 g
  • Cebula
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Odrobina oliwy
  • Boczek - 200g
  • Bulion - około litr
  • Przecier pomidorowy - pół szklanki
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i mięso pokrój w kostkę oraz obierz czosnek.
  2. Zeszklij cebulę na oliwie, dorzuć mięso doprawione solą oraz pieprzem i zacznij je obsmażać.
  3. Następnie dorzuć kawałki boczku w przyprawach wedle uznania. Mogą to być na przykład papryka w proszku oregano i ziele angielskie.
  4. Wlej bulion i gotuj na małym ogni przez godzinę. Dodaj pokrojną marchew i pieczarki, masło i przecier. Dopraw solą i zamieszaj. Gotuj następną godzinę, aż mięso stanie się kruche.
  5. Zagęść sos dosypujać przesianą mąkę i wymieszaj.

Gulasz wieprzowy można podawać na wiele różnych sposobów. Jak kto lubi. Świetnie smakuje zarówno z pieczywem, ziemniakami jak i z kaszą.

Źródło: kwestiasmaku.com

Następny artykuł