Pyszny gulaszPixabay.com/ RitaE

Dzięki dodaniu do gulaszu wieprzowego 1 nietypowego warzywa, smak zupełnie się zmienia. Po spróbowaniu, już nigdy nie wrócisz do innych wersji

Gulasz wcale nie musi być nudny, od czasu do czasu warto go urozmaicić. Wystarczy dodać do niego jedno warzywo i danie zmienia się nie do poznania. Jeden kęs i nie wrócisz to tradycyjnej wersji.

Gulasz jest idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy nie chcą spędzać wielu godzin na gotowaniu. Dzięki temu, że przygotowuje się go w jednym garnku nie brudzi się zbyt dużo naczyń, co także skutecznie zmniejsza pracę potrzebną do przyrządzenia posiłku. Jeśli znudził ci się jednak smak zwykłego gulaszu, dodaj do niego niesamowite warzywo. Dzięki niemu już nigdy nie wrócisz do klasycznej receptury.

Kurowska w poruszających słowach żegna Dariusza Gnatowskiego, sama ostatnio straciła najbliższą osobę. Aktorka zdradziła, jaki napój mieli w zwyczaju razem pićKurowska w poruszających słowach żegna Dariusza Gnatowskiego, sama ostatnio straciła najbliższą osobę. Aktorka zdradziła, jaki napój mieli w zwyczaju razem pićCzytaj dalej

Gulasz początkowo nie posiadał w składnie podstawowego warzywa

Mało kto wie, że gulasz jest węgierskim daniem narodowym, które w tradycyjnym przepisie składa się z mięsa, cebuli i papryki. Przez lata było to danie przede wszystkim rolników i pasterzy, którzy smażyli kawałki dowolnego mięsa razem z cebulą na słoninie. W składzie brakowało, więc papryki, bez której obecnie mało kto wyobraża sobie to danie. Aż do XIX wieku, potrawa ta była raczej kojarzona z nizinami społecznymi, a wyższe sfery zupełnie nie uznawały gulaszu jako wartościowego posiłku. Wszystko zmieniło się, gdy danie pojawiło się na weselach i zaczęło być kojarzone właśnie jako jedno z niezastąpionych dań, na tego typu zabawach. Wtedy przygotowywano go w sporym kociołku, dziś jego miejsce zajął duży garnek.

Gulasz dzięki niemu osiąga wyżyny smaku

Mięsny gulasz rozgrzewa w zimne jesienne dni. Kiedy za oknem ciągle pada deszcz lub śnieg, a my jesteśmy straszliwie wyziębieni, miska parującego mięsa w sosie z warzywami jest prawdziwym wybawieniem. Wystarczy dodać do niego bakłażana, który teraz smakuje najlepiej, aby stworzyć danie prawie doskonałe. Smakuje każdemu, pięknie wygląda, a podczas gotowania unoszą się z niego wspaniałe zapachy. Wystarczy jednak dodać do gulaszu bakłażana, by danie zyskało nieco innego, niesamowitego smaku.

Dzisiaj grzeje:

  1. W 3 dni możesz oczyścić kości i stawy, różnicę odczujesz od razu. Wystarczy pić w odpowiednich ilościach wywar z liści laurowych
  2. Miażdżąca opinia, WHO popełniło karygodny błąd ws obostrzeń? Zwłszcza podróżujący ucierpieli
  3. Elżbieta odmłodniała o 10 lat, wszystko dzięki kuracji cudownym sokiem z buraków. Teraz z każdym dzieli się swoim zachwytem

Jakie składniki potrzebne są, do stworzenia przepysznego gulaszu?

Oto one:

  • 3/4 kg łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 3 ziemniaki
  • 1 średni bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie gulaszu, krok po kroku

Przygotowanie gulaszu jest banalnie proste. Na samym początku warto zacząć od dokładnego oczyszczenia mięsa z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój je w kostkę odrobinę większą niż kęs i odłóż do miseczki.

Gdy już poradzisz sobie z mięsem, obierz cebulę i pokrój w piórka. Następnie umyj ziemniaki pod wodą, obierz i pokrój w drobną kostkę. Do gulaszu warto dodać też aromatyczny czosnek, który szczególnie w okresie jesiennym działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Następnie dodaj warzywo, które nie kojarzy się z gulaszem, lecz niebywale zmienia jego smal - bakłażana. Dokładnie go umyj i posiekaj w kostkę.

Gdy proces przygotowania warzyw i mięsa będziesz mieć już za sobą, możesz zabrać się za smażenie. Do garnka z grubym dnem wlej kilka łyżek oleju i mocno rozgrzej naczynie. Wsp do niego mięso i smaż, aż uzyskasz brązowy kolor. Następnie przełóż mięso do miseczki. Kolejno do garnka włóż cebulę i również podsmaż. Dodaj czosnek i przyprawy.

Po przysmażeniu składników, do garnka wlej wodę i duś przez 45 minut. Do gulaszu na sam koniec dodaj bakłażana, ziemniaki i pomidory. Gotuj całość aż ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

Sposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenieSposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Emerytury i renty w czasie pandemii. Świadczenia będą inaczej przekazywane
  2. Zaczęło się. Drogi już są zablokowane, tysiące rolników protestuje ws "piątki dla zwierząt"
  3. Przepyszne ciasto ze zdjęcia zrobisz w 15 minut, bez pieczenia i stania z zegarkiem w ręku. Znajomi od razu poproszą o przepis
  4. Inni narzekają na niską emeryturą, Barszczewska nie będzie jej mieć wcale. Niedawno z sentymentem odpowiadała o zamiłowaniu do zup i pomidorów, które przypominają jej dzieciństwo
  5. Nie idź do piekarni, niech piekarnia pojawi się w twoim domu. Nieziemski, cudownie prosty chleb na śniadanie zrobisz błyskawicznie
  6. Wszedł do metra bez maseczki. Pasażerowie nie wytrzymali, sceny jak z filmu akcji [WIDEO]
  7. Nie tylko Dariusz Gnatkowski. Inna gwiazda "Świata Według Kiepskich" także przeżywa osobisty dramat

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł