Gulasz z kurczaka zachwyca wyjątkowym smakiem.screen z kanału Kuchnia Marioli/Youtube

Zrobiła gulasz w słoikach według pradawnej metody. Rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Gulasz można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dawniej świetną metodą na zachowanie świeżości mięsa było zawekowanie go w słoikach. Tak zrobiony gulasz z kurczaka zrobiła autorka bloga Grażynka Gotuje. Danie niesamowicie zasmakowało jej rodzinie.

Gulasz z kurczaka w słoiku sprawdzi się idealnie w takich chwilach, gdy jesteśmy szczególnie zabiegani i nie mamy czasu na długie duszenie mięsa. Potrawę wystarczy jedynie wyciągnąć ze spiżarki i podgrzać. Przepis wymaga co prawda chwili w kuchni, ale jest banalnie prosty, a w składzie gulaszu nie znajdziemy żadnych trudno dostępnych składników.

Stało się, dosłownie przed chwilą zostało wycofane. Nie używaj do gotowania ani smażenia pod żadnym pozoremStało się, dosłownie przed chwilą zostało wycofane. Nie używaj do gotowania ani smażenia pod żadnym pozoremCzytaj dalej

Gulasz z kurczaka przygotowany dawną metodą sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu

Gulasz z kurczaka nie wymaga długiego gotowania. Mięso można bowiem także zawekować, dzięki czemu będziemy mogli przechowywać go dość długo. Wbrew pozorom ta metoda przyrządzania gulaszu nie jest bardzo trudna i czasochłonna. Mięso gotuje się właściwie samo w rozgrzanym piekarniku, a my możemy w tym czasie zająć się czymś innym. Bardzo podobne danie przyrządzono na kanale Kuchnia Marioli na YouTubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kamila zajrzała do lodówki w Biedronce. Długo stała jak wryta, mogła zrobić tylko jedno
  2. Uwaga, niebawem Polska może wydać ENA. Nie ma ani chwili do stracenia
  3. Zapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocie

Składniki:

  • 2 kg kurczaka (np. udek),
  • pieprz w ziarnach,
  • 20 g soli,
  • liście laurowe.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, usuwamy z niego skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy je na niewielkie kawałki. Do rondla wkładamy mięso, kilka ziarenek pieprzu i sól, wstawiamy go do lodówki na 40 minut. Słoiki dokładnie myjemy i sterylizujemy. Na dnie każdego z nich układamy pieprz, liście laurowe i sól. Na warstwie przypraw niezbyt ciasno układamy kawałki kurczaka i przykrywamy je folią aluminiową. Słoiki wstawiamy do piekarnika i ustawiamy go na 150 stopni. Trzymamy w nim gulasz przez 4,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy ok. pół godziny, by potrawa wystygła. Zakręcamy słoiki pokrywkami i ustawiamy słoiki do góry dnem. Danie wystarczy tylko podgrzać i podać je z ziemniakami oraz surówką.

Są w każdym Lidlu i Biedronce. Uważajcie, eksperci biją na alarm, ważne ostrzeżenieSą w każdym Lidlu i Biedronce. Uważajcie, eksperci biją na alarm, ważne ostrzeżenieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Do pracy za granicę nie będzie opłacało się jeździć. Cięcie ulgi abolicyjnej dotknie niemal każdego
  2. Pilna decyzja GIS. Popularny produkt wycofany, nie jeść pod żądnym pozorem
  3. Sok z buraka wspaniale wzmacnia organizm. Niweluje całą listę zagrożeń, Tomasz pokazał, jak go zrobić
  4. Karolina Szostak "niknie w oczach". Sama skóra i kości, jest na kontrowersyjnej diecie
  5. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat
  6. Nikt nie wierzył w powodzenie pary karłów. Jak wyglądają teraz ich dzieci?

Źródło: grazynkagotuje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł