Gulasz wołowy tradycyjny. Niezawodny przepis
Tradycyjny gulasz wołowy to doskonałe, mięsne danie, idealne na obiad lub kolację na ciepło, również podczas większych przyjęć czy spotkań. Duszona z warzywami wołowina nabiera genialnego smaku, jest również wyjątkowo miękka. Poznaj przepis na przepyszny gulasz wołowy tradycyjny.
Gulasz wołowy to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Podaj go z bagietką lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy obiad, do gulaszu przygotuj puree chrzanowo- ziemniaczane , idealnie łączy się z całym daniem.
Gulasz wołowy przygotuj z karkówki, rostbefu lub antrykotu. Te rodzaje mięsa wołowego są najsmaczniejsze do przygotowania dania. Mięso jest delikatne, z lekkimi przerostami tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku.
Mięso wołowe zawsze kupuj w sprawdzonym sklepie mięsnym, wołowina musi być świeża i różowa, abyś miał pewność, że ugotujesz najwyższej jakości gulasz. Stare kawałki wołowiny zmieniają kolor na blado różowy, a nawet żółty, a ich mięso jest niesmaczne, twarde i przede wszystkim niezdrowe.
Z wołowiny przygotujesz również jedno z bardziej wykwintnych dań- policzki wołowe. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić policzki wołowe o zniewalającym smaku.
Przepis na gulasz wołowy tradycyjny
Składniki:
-
600 g wołowiny (antrykot, karkówka lub rostbef)
-
duża cebula
-
500 ml bulionu wołowego
-
duża marchew
-
papryka czerwona
-
2 liście laurowe
-
łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
-
łyżeczka papryki czerwonej ostrej
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka majeranku suszonego
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
mąką pszenna
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić gulasz wołowy tradycyjny?
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i podsmaż na oleju w garnku z grubym dnem, następnie przełóż na talerz.
W tym samym garnku zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, oprósz słodką i pikantną papryką, majerankiem i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Do garnka włóż wołowinę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wymieszaj. Smaż przez 5 minut, następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 1-1,5 godziny, aż wołowina będzie miękka.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana_Didenko Sos zagęść odrobiną mąki pszennej, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego