Smakosze.pl Przepisy Henia przebiła Gessler i Wachowicz. Jej sernik „Ambasador” to poezja smaku
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia przebiła Gessler i Wachowicz. Jej sernik „Ambasador” to poezja smaku

8 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zainspiruj się przepisem znanej domowej kucharki i przygotuj według niego obłędny sernik. Jeszcze bardziej zachwyca smakiem i okazałym wyglądem niż ten w wersji tradycyjnej. Przygotowanie ciasta jest banalne i zajmuje tylko kilka chwil. Ciastem nie pogardziłaby nawet sama Magda Gessler.

Sernik inaczej

Henia Foks jest znaną z Internetu autorką przepisów kulinarnych. Swoim radami dzieli się na kanale YouTube oraz w dwóch książkach kucharskich. Przy jednym z jej przepisów na sernik mogą się schować nawet największe autorytety kulinarne w naszym kraju.

Foks pokazała, jak zrobić rewelacyjny sernik Ambasador. Takie ciasto na pewno zachwyci wszystkich domowników, a w dodatku nie skończy się na jednym kawałku. Upiecz i przekonaj się sama, jakie jest smaczny.

brzoskiwnie.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Cała Polska korzysta z przepisu Ani Bardowskiej na pierniczki. Nie ma lepszego

Jakie składniki na ciasto?

Do przygotowania sernika Ambasador potrzebne będą zarówno składniki na ciasto, jak i na masę serową. Jest ich całkiem sporo, ale każdy z nich jest niezbędny do przygotowania ciasta. Głównym produktem, jak w każdym serniku, jest twaróg. Oprócz niego potrzebne będą także brzoskwinie, budyń czy mąka. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka + 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 puszka brzoskwiń
  • szczypta soli

Przepis na sernik Ambasador

Przygotowanie sernika rozpocznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej sól, cukier, jedno jajko, proszek do pieczenia, śmietanę oraz kakao. Wlej olej i za pomocą dłoni połącz ze sobą składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a na jej spód równomiernie wyłóż połowę ciasta.

Do miski wsyp cukier, dwa budynie i wbij pięć jajek. Wlej mleko i włóż twaróg. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę serową. Brzoskwinie pokrój w kostkę i wyłóż na spód ciasta. Owoc zalej masą i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzchu rozsyp pozostałe ciasto. Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. Po wystudzeniu podawaj na deser.

Sprawdź także przepis na ciasto na pierogi oraz wypróbuj sprawdzony przepis na pierniczki .

masa serowa.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Rewolucja w Żabce. Sieć rozważa rozwiązanie rodem z dawnych lat
Ten przepis na ciasto na pierogi pochodzi z 1920 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy