Herbata jest najzdrowsza, jeśli nie popełnimy jednego błędu.pixinio/congerdesign/(CC0)

Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy parzeniu herbaty. Jego skutki można boleśnie odczuć

Herbata świetnie podkreśla smak wielu dań, ale by była naprawdę pyszna, powinna być przygotowana w odpowiedni sposób. Smak naparu zmienia się w trakcie parzenia, co łatwo odczuć. Nawet kilka minut robi ogromną różnicę podczas parzenia herbaty, dlatego koniecznie trzeba pilnować czasu przygotowywania napoju, aby uniknąć kulinarnej wpadki. Przestrzegamy przed poważnym błędem.

Herbata cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Od lat podajemy ją do deserów, obiadu czy po prostu bez dodatków. Napar stał się równie popularny, co kawa, ale sporo osób nie poświęca jej parzeniu tyle samo uwagi, a szkoda. Bardzo łatwo jest bowiem popełnić poważny błąd podczas parzenia herbaty, który sprawi, że napój nie będzie zbyt smaczny i straci swoje zdrowotne właściwości. Kluczowe jest zaparzania liści lub torebki herbaty w odpowiednim czasie, zależnie od rodzaju herbaty.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Herbata parzona w nieodpowiedni sposób stanie się gorzka i niezdrowa. Wyjaśniamy, jak uniknąć poważnego błędu podczas robienia herbaty

Herbata wbrew pozorom może przysporzyć problemów nawet tym smakoszom, którym wydaje się, że wiedzą o niej już wszystko. Sztuka picia napoju jest jednak bardzo stara i wcale nie tak łatwa, jak nam się wydaje. Wyróżniamy w końcu kilka rodzajów herbat, które zdecydowanie różnią się między sobą smakiem, a każdy z nich wymaga innego czasu zaparzania. Polacy najchętniej piją jednak czarną herbatę, ale wielu z nich popełnia okropny błąd.

Dzisiaj grzeje:

  1. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
  2. 3,4 tys. osób zyska dodatkowe pieniądze do wynagrodzenia. 1700 złotych ekstra

Esencjonalny napar z czarnej herbaty wydaje się niektórym smakoszom najpyszniejszy i wielu z nich żyje w przekonaniu, że im dłużej będziemy ją parzyć, tym lepiej. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Herbaty czarne zaparzamy 3-5 minut w 95°C, nigdy dłużej. Zielone herbaty zalewa się wodą w temperaturze 80°C i pozbawia się ją fusów po 2-3 minutach. Nieco dłużej parzy się herbaty ziołowe - 3-6 min w 99°C. Jeśli przekroczymy czas przygotowania naparu, odkryjemy z pewnością, że wytrącają się z niego garbniki, co sprawia, że jest on gorzki. Taka herbata tylko pozornie jest mocniejsza i bardziej pobudzająca - zbyt długie zaparzanie zabija teinę, która dodaje energii. Gdy chcemy cieszyć się mocnym i aromatycznym napojem, zalejmy po prostu gorącą wodą większą ilość fusów.

Najlepsze newsy:

    1. Mateusz Morawiecki znów pokazał, na co go stać, nie mógł sobie odpuścić. "Niech pan odbędzie debatę sam ze sobą"
    2. Tragiczny skutek żywiołu, 18 osób nie żyje. Zdjęcia z Japonii wywołują łzy w oczach
    3. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
    4. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
    5. Pomidory przygotowane w 1 konkretny sposób są zdecydowanie najzdrowsze. Lista zalet robi duże wrażenie
    6. Tragiczna informacja obiegła media. Młody gwiazdor utonął na oczach przyjaciół, miał zaledwie 24 lata

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł