Herbata w granulkach - kto z was ją pamięta?facebook.com/pewex

Herbata w granulkach najlepsza była w identycznej szklance z koszyczkiem. Iza zdradziła cudowny trik

Herbata w granulkach nie jest już tak popularna, chociaż kiedyś wiodła prym w każdym polskim domu. Izabela zdradziła cudowny trik, dzięki któremu będziesz mogła cieszyć się dłużej pysznym naparem. Najlepiej smakowała w identycznej szklance.

Herbata towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Przybyła do Europy wraz z kupcami, którzy jedwabnym szlakiem przywozili do Chin złoto, biżuterie i perfumy, a powracając zwozili herbatę, jedwab i papier. W czasie historii sposobu konsumpcji liści herbaty bardzo się zmieniały, a w Polsce najbardziej przyjęła się zwykła sypana herbata z cukrem i cytryną, jeszcze nie tak dawno temu w sklepach można było kupić jej granulowaną wersję. Przypominasz sobie jej smak? Najlepiej oczywiście było pić ją ze specjalnych cienkich szklanek w metalowych koszyczkach.

Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyNie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyCzytaj dalej

Herbata, którą piliśmy w czasach młodości

Proces produkcji herbaty jest wyjątkowo skomplikowany i kosztowny. Zanim trafi ona do filiżanki, należy poddać ją odpowiednim procesom. W przypadku czarnej herbaty liście są fermentowane i dopiero później suszone, co zdecydowanie wydłuża czas wyprodukowania. Herbata w postaci granulek jest jeszcze bardziej zmodyfikowana, lecz dzięki temu pochwalić się może bardzo długim czasem przydatności do spożycia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowej
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

W Polsce najbardziej popularną marką granulowanej herbaty była firma "Assam", która do kupienia była pod nazwą "Oryginalna Herbata Indyjska Granulowana". Większość Polaków miało ją w kuchni. Wielu wspomina także sposób picia takiego naparu. Dzisiaj popularne jest spożywanie go z grubych kubków, jednak w czasach PRL-u o wiele większy prym wiodły szklaneczki z bardzo cienkiego szkła. Ich grubość była na tyle mała, że trzeba było wkładać je w specjalne koszyczki z uchwytem, które izolowały skórę od oparzenia.

Jedna z internautek zdradziła świetny sposób na wydłużenie przyjemności. Izabela wyjawiła, że zasypując szklankę do połowy można było cieszyć się wspaniałym smakiem nawet przez 3 zalania. Pochwalcie się czy wy piliście ją w jakiś szczególny sposób.

Nie wyrzuciłeś jeszcze starej maszynki do mięsa? Gratulacje, masz szczęścieNie wyrzuciłeś jeszcze starej maszynki do mięsa? Gratulacje, masz szczęścieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zajęli mu konto za 14 lat zaległego abonamentu, więc zrobił jedno. Sąd uznał, że nie musi nic płacić
  2. Ujawniono nowe fakty w sprawie śmierci Ireny Dziedzic. Czy dziennikarka rzeczywiście została otruta?
  3. - Jestem przerażony - wstrząsające wyznanie Ryszarda Kotysa, jego stan zdrowia ciągle się pogarsza. Żona robi co może, by zawsze miał najlepszą dietę
  4. Wszyscy ostrzegali ją przed bezdomnym, nie posłuchała. Zaprosiła go do domu i nakarmiła, nikt nie spodziewał się finału
  5. Zapełnił cały bagażnik napojami za 35 zł, znalazł niebywałą lukę w regulaminie Biedronki. Teraz cieszy się z najlepiej upolowanej okazji w życiu
  6. Zrobiły zdjęcie, nie zauważyły jednego szczegółu. Aż ciarki przechodzą

Źródło: facebook.com/pewex

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł