Herbata może wywoływać raka?Anna Usova, Getty Images Pro

Polacy będą niezadowoleni. WHO ostrzega przed piciem gorącej herbaty

Najczęściej pitym gorącym napojem w Polsce jest prawdopodobnie herbata - wielu Polaków pija ją gdy jest jeszcze bardzo ciepła. Niestety, taka praktyka, przynajmniej według specjalistów z WHO, może przyczyniać się do powstawania raka przełyku. Choć napar ten jest generalnie zdrowy, należy wystrzegać się spożywania go od razu po zaparzeniu.

Herbata pojawia się na polskich stołach praktycznie każdego dnia. Pita jest zarówna podczas śniadania, kolacji, a także nawet w czasie obiadu. Niestety, jeśli jesteś jednym z fanów tego napoju i pijesz go od razu po zaparzeniu, mamy złe wieści.

Specjaliści od żywienia człowieka z WHO wskazują, że picie zbyt gorącej herbaty może mieć korelacje ze wzmożoną ilością zachorowań na nowotwory przełyku. Najniższą dopuszczoną przez nich temperaturą herbaty jest tylko 50 stopni Celsjusza.

Herbata może wywoływać nowotwory?

Utarło się, że picie tego naparu jest bardzo zdrowe. Zaleca się ją wszak podczas chorób górnego układu oddechowego, niestrawności czy jako zwykły specyfik na rozgrzanie po ciężkim i mroźnym dniu. Do dzisiaj herbata proponowana jest, gdy tylko ktoś zacznie gorączkować czy kasłać.

Niestety, jak podaje portal portal.abczdrowie.pl, WHO alarmuje o piciu zbyt ciepłej herbaty, gdyż takie przyzwyczajenie może sprzyjać rozwojowi zmian nowotworowych w przełyku. Swoją tezę popiera dużym opracowaniem problemu na łamach "International Journal of Cancer".

Wlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowaniaWlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowaniaCzytaj dalej

Jak czytamy na abczdrowie.pl Najnowsze badanie prowadzone było od 2004 r. na grupie 50 tys. uczestników. Naukowcy na przestrzeni 15 lat rejestrowali różne nawyki żywieniowe, w tym zwyczaje picia herbaty. Warto nadmienić, że chodzi tutaj głównie o temperaturę, a nie o samą herbatę.

Okazało się, że u tych osób, które piły herbatę cieplejszą niż 60 stopni Celsjusza i pili więcej niż dwie duże filiżanki herbaty dziennie ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło do 90 proc. - czytamy w dalszej części artykułu.

U osób, które piją znacznie chłodniejszą herbatę z mniejszą częstotliwością, ryzyko zachorowania na raka przełyku było znacznie mniejsze. Z jakiego powodu ciepła herbata stwarza, aż tak duże ryzyko?

Dlaczego gorąca herbata wywołuje raka?

Chodzi o niewielkie poparzenia, jakie pojawiają się podczas picia gorącego płynu. W miejscach ran zachodzi do niewłaściwych podziałów komórkowych, co szybko prowadzi do powstawania zmian nowotworowych. Najlepszą temperaturą do picia herbaty jest około 50 stopni Celsjusza. Dzięki niej ryzyko zachorowania jest mniejsze, a nasze podniebienie ciągle odczuwa przyjemność i doskonały smak.

Chcesz zapoznać się z kulinarnymi poradami? Tutaj zdradzamy czy można odkroić od pomidora spleśniała część. W tym artykule poruszamy temat odpowiedniego wyciskania czosnku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł