Herbata z cytryną na zdrowiePixabay / marker_photography

Pijesz herbatę z cytryną? Może poważnie zaszkodzić, jeśli robisz ją nieumiejętnie

Herbata codzienne towarzyszy wielu smakoszom. Niektórzy sięgają po nią jeszcze częściej w okresie zimowym. Wówczas dodajemy do niej cytryny, licząc na to, że owoc pomoże nam zachować zdrowie. Okazuje się, że wzbogacając gorący napar z fusami o cytrynę, herbata staje się źródłem potencjalnie niebezpiecznego cytrynianu glinu.

Nie da się ukryć, że herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Nietrudno znaleźć jej wielbicieli. Znaczna część z nich przygotowuje smakowity napar z cytryną. Mało kto spodziewałby się, że tak prostą czynność można wykonać źle. Ewentualne skutki przyprawiają o ciarki.

Herbata z cytryną szkodliwa dla zdrowia?

Przeważnie herbata nie wzbudza większych obaw, wśród osób troszczących się o swoje zdrowie. Jednak w niektórych przypadkach może ona stać się zwyczajnie szkodliwa. Szkopuł tkwi w nieodpowiednim przygotowywaniu naparu. W tym przypadku problemem jest zbyt wczesne dodanie cytryny.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że picie gorącej herbaty może nam zaszkodzić. Dziś przeanalizujemy kwestię dodawania do kultowego naparu jednego z najbardziej charakterystycznych cytrusów. Jak cytryna wpływa na herbatę?

Kiedy w grę wchodzi herbata, wielu z nas od razu po zaparzeniu dodaje do niej cytrynę. Powszechnie uważa się, że jest ona świetnym źródłem witaminy C. Najczęściej przypominamy sobie o niej w czasie wzmożonej szansy na infekcje.

Włóż 2 listki laurowe do pojemnika z mąką lub kaszą. Będziesz przecierać oczy ze zdumieniaWłóż 2 listki laurowe do pojemnika z mąką lub kaszą. Będziesz przecierać oczy ze zdumieniaCzytaj dalej

Zgodnie z doniesieniami portalu Onet, herbata z dodatkiem witaminy C nie wpływa na wzmocnienie odporności, jednak może powstrzymać rozwój choroby. Każdy, kto chce, aby w naparze znalazło się jak najwięcej tego istotnego składnika, powinien pamiętać o tym, że wytraca się on w wysokich temperaturach. W związku z tym, przed dodaniem cytryny, warto poczekać, aż napar wystygnie. Okazuje się, że pośpiech może nam zaszkodzić.

Jeżeli nasza herbata zostanie wzbogacona zbyt wcześnie o cytrynę, wówczas wytwarza się w niej związek określany mianem cytrynianu glinu. Portal Onet informuje, że odkłada się on w tkankach organizmu, takich jak mózg.

Jakie skutki może przynieść herbata z cytrynianem glinu?

Cytrynian glinu odkładający się w mózgu może zwiększyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak alzheimer. Bez wątpienia jest to wyjątkowo ponura konsekwencja picia herbaty, przygotowanej w nieodpowiedni sposób. Na szczęście możemy uniknąć powstawania szkodliwego związku.

Sama herbata jest źródłem wielu składników. Wśród nich znajduje się aluminium. Jeżeli dodajemy do naparu cytrynę, wówczas pierwiastek przekształca się w potencjalnie szkodliwy cytrynian glinu. Aby do tego doszło musi być spełniony jeden warunek. Mowa o fusach w herbacie.

To właśnie one pozwalają na powstanie cytrynianu glinu. W związku z tym, jeśli chcemy, aby nasza herbata była zdrowa, lepiej wyjąć z niej fusy przed dodaniem cytryny. Maksymalną dawkę witaminy C otrzymamy, jeśli zrobimy to po wystygnięciu naparu. Warto również wiedzieć, dlaczego nie powinno się pijać herbaty na czczo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł