Herbata może być potencjalnie niebezpiecznaPixabay / langll

Uwielbiasz pić gorącą herbatę chwilę po zaparzeniu? Naukowcy WHO ostrzegają przed nowotworem

Gorąca herbata często towarzyszy nam w ciągu dnia. Niektórzy piją ją niemal od razu po zaparzeniu. Najczęściej robi się tak zimą, kiedy chcemy się rozgrzać. Okazuje się, że takie postępowanie może nas narazić na nowotwór przełyku. WHO ostrzega i powołuje się na badania.

Herbata niejednokrotnie przyprawiała nas o zachwyt. Z miłą chęcią sięgamy po jej różne odmiany, które posiadają wyjątkowe walory smakowe. Niestety, picie gorącego napoju może być opłakane w skutkach. Z pewnością nikt nie chciałby przekonać się o tym na własnej skórze.

Gorąca herbata zwiększa ryzyko powstania nowotworu

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że herbata z dodatkiem cytryny może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wówczas skupiliśmy się na nieodpowiednim przygotowaniu naparu. Tym razem przyjrzymy się problemowi związanemu z temperaturą.

Gorąca herbata jest absolutną klasyką, która często gości na naszych stołach. Znaczna część smakoszy nie czeka nawet na jej wystygnięcie i pije napar o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza. Okazuje się, że picie tak gorącego napoju może zaowocować powstaniem nowotworu.

Herbata sprzyjająca nowotworowi przełyku jest bez wątpienia dosyć alarmującym zagadnieniem. Zwłaszcza że informacje na ten temat podała do publicznej wiadomości Światowa Organizacja Zdrowia. Zgodnie z doniesieniami portalu Styl, WHO zdecydowało się na ten krok po opublikowaniu badań w magazynie International Journal of Cancer.

Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywaZdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywaCzytaj dalej

Badania zostały przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia i trwały aż 15 lat. Portal Styl informuje, że brało w nim udział 50 tysięcy mieszkańców Golestanu. Jest to region w północno-wschodnim Iranie. Ta lokalizacja jest nieprzypadkowa.

Czarna, gorąca herbata jest jednym z najczęściej pijanym napojem w tym rejonie. Z badania wyeliminowano osoby, które miały styczność z innymi czynnikami kancerogennymi, takimi jak alkohol i papierosy. Wynik nie pozostawiał złudzeń. Okazało się, że gorąca herbata znacząco zwiększa ryzyko nowotworu przełyku.

Herbata niebezpieczna dla zdrowia

Lata obserwacji potwierdziły, że osoby, które piły co najmniej dwie filiżanki herbaty o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, mają o 90% wyższe szanse na zachorowanie na nowotwór przełyku. O wiele mniejsze prawdopodobieństwo występowało u osób, które piły chłodniejszy napój.

Światowa Organizacja Zdrowia po zetknięciu się z wynikami badań, nie mogła pozostać obojętna i przekazała ponure wieści do publicznej informacji. Oczywiście herbata wcale nie musi być tak szkodliwa. Wystarczy poczekać, aż ostygnie. Wówczas nie podrażnia ona śluzówki przełyku, a tym samym nie doprowadza do podziału komórkowego, który może przyczynić się do powstania nowotworu.

Kiedy następnym razem herbata zagości na naszym stole, poczekajmy aż jej temperatura będzie niższa niż 60 stopni Celsjusza. Wówczas i tak będzie gorąca, a nasze zdrowie nie będzie tak narażone na szwank. Warto również wiedzieć jak w niekonwencjonalny sposób może zostać wykorzystana herbata.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: Styl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł