Herbata w granulkach - kto z was ją pamięta?facebook.com/Theni Traders

Kiedyś ze smakiem piliśmy herbatę granulowaną. Wiadomo już jak wpływała na nasz organizm

Herbata granulowana dawniej królowała w domach milionów Polaków. Dzisiaj jest w zapomnieniu, choć wiele osób z nostalgią wspomina jej smak. Wiadomo w końcu jaki wpływ ma na organizm człowieka.

Herbata od wieków jest popularnym produktem, z którego przygotowuje się smakowity napar. W PRL-u w Polsce bardzo dużą popularnością cieszyła się jej granulowana wersja, która w zamyśle miała być wygodną alternatywą. Brak fusów i łatwość w zaparzeniu przemawiała do wielu konsumentów. W ciągu kilkunastu lat pojawiło się jednak wiele głosów mówiących, jakoby granulowana herbata miała być wyjątkowo niezdrowa. Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości.

Poczuła się upokorzona i bezradna, emerytka z Łodzi nie chce już robić zakupów w Lidlu. Mówi o dyskryminacji, jest stanowisko sklepu Poczuła się upokorzona i bezradna, emerytka z Łodzi nie chce już robić zakupów w Lidlu. Mówi o dyskryminacji, jest stanowisko sklepuCzytaj dalej

Herbata granulowana - czy jej picie może być groźne?

Proces produkcji takiej herbaty jest wyjątkowo złożony i długi. Jej początki sięgają końca XIX w. kiedy w Anglii wynaleziono sposób ekstrakcji herbacianej esencji, z której po odparowaniu i połączeniu z mlekiem wytwarzano produkt końcowy. On to po zalaniu wrzątkiem wyglądał i smakował jak tradycyjna angielska herbata. Niestety dodatek mleka w proszku powodował, że całość szybko się psuła i była bardzo niestabilna, więc w końcu zaniechano jej produkcji.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Mieszkanie w Krakowie kryło prawdziwy skarb. Wartość znaleziska wbija w fotel

Z biegiem lat proces był udoskonalony, aby wyciągnąć z liści herbaty jak najwięcej związków odpowiadających za smak, aromat oraz barwę naparu. Niestety, dużą częścią profilu smakowe naparu są substancje nierozpuszczalne w wodzie, tworzące swoistą zawiesinę. Producenci herbaty granulowanej pozbywają się ich, aby uzyskać całkowicie klarowny finalny produkt.

Herbata granulowana jest mimo wszystko jedynie namiastką prawdziwego naparu, który często jest wzbogacany wzmacniaczami smaku czy barwnikami. Choć w naszej pamięci ten produkt jawi się jako coś pysznego, w istocie nie jest ani dobry, ani zdrowy. O wiele smaczniej i, przede wszystkim, właśnie zdrowiej jest napić się tradycyjnie zaparzonych liści. A co wy sądzicie o takiej herbacie?

Stało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęściaStało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęściaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wybierasz się na grzybobranie? Zamiast z koszem borowików możesz wrócić do domu z surową karą
  2. Ostatnie dni Violetty Villas były koszmarem. Gwiazda odeszła w zapomnieniu
  3. Polacy notorycznie nie dodają do jajecznicy 1 składnika. Błąd, bez niego traci aksamitną konsystencję i cudowny smak
  4. Już nigdy nie zrobicie frytek inaczej. Robert Makłowicz pokazał niesamowity trik, dzięki którym smakują najlepiej
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. W "Milionerach" dostała pytanie o chorwacki napój za milion złotych. Zawahała się, podjęła decyzję

Źródło: czajnikowy.com.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł