Herbata z mlekiem - pyszna i zdrowaWikipedia/ autor: cyclonebill / CC 2.0

Bawarka posiada cenne właściwości, o których mało kto wie. Kiedyś nawet zalecało się ją kobietom w ciąży

Herbata jest w naszym kraju wyjątkowo popularna i zdecydowanie może konkurować z kawą. Dodawanie mleka do herbacianego naparu nie jest jednak tak często spotykane jak chociażby w Anglii, w której taki sposób picia herbaty jest bardzo lubiany. Bawarka posiada cenne właściwości, więc warto włączyć ją do swojej diety.

Herbata z mlekiem na Wyspach Brytyjskich wiedzie prym już od wielu lat. "Tea Time", czyli zakorzeniona w kulturze Brytyjczyków przerwa na herbatę, nie może się obejść bez dobrej czarnej herbaty, cukru oraz mleka lub śmietanki. W Polsce jednak taki sposób picia herbaty nie jest wyjątkowo popularny. Fani zabielonego napoju przekonują, że ma ogromną ilość prozdrowotnych właściwości, które przemawiają za jej spożywaniem. Czy faktycznie napar z mlekiem jest tak zdrowy? Okazuje się, że tak i kiedyś uważano, że nawet kobiety w ciąży powinny go pić.

Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocWeszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocCzytaj dalej

Herbata z mlekiem - bawarka okazuje się o wiele zdrowsza od tradycyjnego naparu

Bawarka swoją nazwę wzięła od francuskiej herbaty słodzonej syropem z paproci. Dawniej taki napój upodobali sobie książęta bawarscy, którzy wyjątkowo często ją zamawiali. Dlatego na ich cześć nazwano tak herbatę, która z biegiem czasu zaczęła być podawana z dodatkiem mleka.

Dawniej zalecano bawarkę kobietom w ciąży, albowiem miała wzmacniać laktację, a więc produkcję mleka dla dziecka. Najnowsze badania wskazują, że nie wykazuje podobnego działania, lecz nie jest też w żadnym stopniu szkodliwa. Co więcej, zawarte w herbacie polifenole pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, więc herbata z mlekiem jest wręcz wskazana od czasu do czasu.

Dzisiaj grzeje:

Najważniejszym jej aspektem jest jednak delikatny smak i kremowość, którą osiąga dzięki obecności mleka. Gładka konsystencja i mleczny smak łagodzi taninowość naparu, wprowadzając nutę słodyczy. Jak wykonać idealną bawarkę?

Potrzebujemy naszej ulubionej herbaty, miodu, mleka, wody, a także przypraw korzennych, jeśli mamy na nie ochotę. Dwie łyżki herbaty wsyp do dzbanka i zalej ją do połowy gorącą lecz nie wrzącą woda. Parz napar 3/4 minuty, dodaj 1/3 mleka a resztę dopełnij ciepłą wodą. Następnie wlej łyżkę miodu pamiętając, że mleko wzmocni słodycz naparu. Od tego momentu możemy delektować się słodkim i delikatnym napojem. Smacznego.

Najlepsze newsy:

Źródło: spirulina

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł