Herbatapixabay.com/Imoflow

Pijesz herbatę z dodatkiem cytryny? Niestety, specjaliści nie mają dobrych wieści

Herbata z cytryną to często spożywany przez nas napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Jak się okazuje, dodawanie soku z cytryny do świeżo zaparzonej herbaty może powodować wydzielanie się szkodliwego cytrynianu glinu. Całe szczęście istnieje sposób, by cieszyć się herbatą z cytryną bez żadnego ryzyka.

Herbata wzbogacona o plasterek cytryny to prawdziwy rarytas. Szczególnie w trakcie sezonu jesienno- zimowego działa rozgrzewająco, a dodatkowo wspiera nasz organizm w walce z różnym czynnikami chorobotwórczymi. Nie od dziś wiadomo, że cytryna jest rewelacyjnym źródłem witaminy C, która gwarantuje nam lepsze samopoczucie oraz kondycję zdrowotną.

Specjaliści zwracają jednak uwagę na łączenie parzonej herbaty z cytryną. Ta prozdrowotna mieszanka może się okazać szkodliwa z uwagi na wydzielanie się cytrynianu glinu, który odkłada się między innymi w tkankach mózgu. Zakłada się, że może to sprzyjać powstawaniu Alzheimera, jednak badania na ten temat są cały czas kontynuowane.

Herbata z cytryną oraz jej drogocenne właściwości

Cytryna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych cytrusów w naszej kuchni. Sprawdzi się nie tylko przy przygotowywaniu napojów, ale również przy podaniu potraw rybnych, które często skrapiamy kilkoma kroplami jej soku. To przede wszystkim jeden z najtańszych i najłatwiej dostępnych cytrusów, który znamy. Sama w sobie herbata może nam się przydać w trakcie domowych porządków. O tricku na wykorzystanie zaparzonego naparu pisaliśmy tutaj.

Herbatę z cytryną uznaje się za naturalne, domowe lekarstwo, które łagodzi objawy przeziębienia. Szczególnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy nasza odporność wystawiana jest na ciągłą próbę. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia,dorośli powinni spożywać dziennie około 70 miligramów witaminy C. Jeśli nasz organizm staje się osłabiony, powinniśmy odpowiednio zwiększać zalecaną dawkę.

Nadchodzi koniec godzin dla seniorów w sklepach spożywczych? Pojawiła się nowa propozycjaNadchodzi koniec godzin dla seniorów w sklepach spożywczych? Pojawiła się nowa propozycjaCzytaj dalej

Kwas askorbinowy zawarty w cytrynie łagodzi przeziębienie oraz inne infekcje górnych dróg oddechowych. Herbata z cytryną znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości, ponieważ poza byciem idealnym źródłem prozdrowotnych właściwości, odpręża oraz poprawia nam humor.

Faktem jest, że witamina Cogranicza ryzyko rozwoju chorób, jednak nie poprawia odporności. Warto zatem działać prewencyjnie i korzystać z jej dobrodziejstw na co dzień. Należy pamiętać, że witamina C jest składnikiem wrażliwym na wysoką temperaturę, a więc podawanie jej razem z wrzącym naparem pozbawia ją drogocennych składników, na jakich najbardziej nam zależy.

Cytrynian glinu wydzielający się z herbaty to prawdziwe zagrożenie

Herbata zawiera w swoim składzie aluminium, które występuje w postaci trudno przyswajalnej, dzięki czemu nie jest ono szkodliwe. Podczas parzenia herbaty metal tylko częściowo przechodzi do naparu. Większa jego część pozostaje w fusach, zatem należy pamiętać o ich wcześniejszym wyciągnięciu. Najlepiej tuż przed dodaniem soku z cytryny.

Aluminium zawarte w herbacie po dodaniu kwasu pod postacią cytryny tworzy cytrynian glinu. Może być on wyjątkowo szkodliwy. Herbata rośnie na glebach pełnych aluminium. Kumuluje go w swoich liściach, jednak jego ostateczna zawartość jest ściśle powiązana z gatunkami herbaty. Jedne przyswajają go łatwiej, inne trudniej.

Co zatem z piciem herbaty z cytryną. Rezygnować czy nie?

Jeśli lubimy spożywać herbatę z dodatkiem cytryny, warto pamiętać jedynie o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze należy najpierw usunąć fusy z herbaty, a następnie dodać plaster cytrusa. Powinniśmy wziąć pod uwagę moment, w którym dodajemy cytrynę do naparu. Lepiej wzbogacić o nią wystudzoną już herbatę. Tylko wtedy cytryna zachowa swoje pełne właściwości. Jeśli jednak zależy nam jedynie na walorach smakowych, nie musimy czekać do wystygnięcia przygotowanej herbaty. Przypominamy również o przepisie na zimową herbatę, który znajdziecie w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł