Herbata ma kożuch? Wiemy czym jestKadr z kanału " Okiem Chemika" na Youtube

Widzisz na powierzchni herbaty osad? Niebywałe, czego jest oznaką

Herbata jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Miliardy ludzi z całego świata regularnie raczą się naparem z jej liści. Niebywałe co oznacza osad na powierzchni herbaty.

Herbata, jak każdy prawdopodobnie wie, przybyła do nas z Chin. Tamtejsza ludność wykorzystywała ją znacznie wcześniej niż my. Co ciekawe, początki jej kulinarnego zastosowania wcale nie były tym, czym są dzisiaj. Według niektórych źródeł historycznych przyrządzano z niej zupę i korzystano tak, jak dzisiaj ze szpinaku.

Klamka zapadła. Premier Polski nie miał wyjścia, piorunująca decyzja dot. wszystkich, branża gastronomiczna też się załapałaKlamka zapadła. Premier Polski nie miał wyjścia, piorunująca decyzja dot. wszystkich, branża gastronomiczna też się załapałaCzytaj dalej

Herbata wytworzyła osad na powierzchni? Wyjaśniamy dlaczego

Nie będziemy jednak skupiali się na tym aspekcie herbaty, wszak dzisiaj jedynie najwięksi smakosze z Chin i Japonii lubują się w takich potrawach. Na całym praktycznie świecie liście tego krzewu zalewa się wrzątkiem i parzy. Tak powstały napar jest ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne przez miliony ludzi.

Odmian herbaty jest wyjątkowo dużo, jednak najczęściej dzieli się ją na czarną, zieloną białą oraz czerwoną. W Polsce największą popularnością cieszy się jej czarna odmiana, która dzięki silnej fermentacji zdobywa intensywny, gorzki i cierpki smak. Niestety, doświadczeni herbaciarze zauważają pewien niesmacznie wyglądający problem.

Popijając ją, często łatwo o niej zapomnieć - dobra książka z powodzeniem odwraca naszą uwagę od stygnącego płynu. Po kilkunastu minutach takiego stania, na powierzchni naparu tworzy się dziwnie i niepokojąco wyglądający kożuch. Ten specyficzny osad sprawia, że wiele ludzi wylewa herbatę do zlewu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najłatwiejsze ciasto "minutka". Wymieszaj wszystko i upiecz, efekt powalający
  2. Lekarz bije na alarm, bardzo nietypowy objaw koronawirusa. Jeśli go masz, zapomnij o podróżach
  3. Zostało ci mięso z rosołu? Cudownie, zrobisz z niego najlepszy farsz do pierogów

Niestety ciągle wielu z nich uważa, że twór ten jest wynikiem brudnej wody lub kubka. Choć takie wnioski są w gruncie rzeczy błędne, mają ziarenko prawdy.

Woda zawiera w sobie wiele różnych substancji. Największą częścią wody, oczywiście zaraz obok niej samej, stanowią związki mineralne, które są rozpuszczone. Dlatego tworzy się w czajnikach czy urządzeniach takich jak pralka lub zmywarkach kamień - osad zwyczajnie krystalizuje się na ściankach. Warto dodać, że nie ma się czego bać. W żadnym wypadku nie jest on szkodliwy czy groźny, po prostu mało apetycznie wygląda.

Jedną z tych substancji jest wapń. W herbacie z kolei znajdują się szczawiany, które odpowiadają za barwę i smak napoju. Kiedy te dwie substancję łączą się, na powierzchni herbaty wytrąca się kożuch. Tak jak w przypadku osadu z czajnika, nie stanowi on żadnego zagrożenia. W bardzo przystępny sposób opisany został cały proces na kanale Okiem Chemika na Youtubie, skąd pochodzi także powyższy kadr.

Są jednak osoby, dla których taki widok jest zwyczajnie nieapetyczny. Istnieje sposób, aby zniwelować wytrącanie się minerałów na powierzchni. Potrzebne jest do tego jedno banalnie proste narzędzie.

Mowa oczywiście o filtrze do wody, który najczęściej jest zwykłym dzbankiem z filtrem węglowym. Taki filtr wyłapuje mnóstwo zanieczyszczeń, w tym wapń. Dzięki temu szczawiany nie będą miały się jak z nim związać, a herbata nawet po kilku godzinach stania nie powinna wytworzyć kożucha.

Kuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyKuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Seniorzy zostaną z niczym. Sejm zadecydował, że dodatkowe pieniądze na pandemię nie będą potrzebne
  2. Jeszcze tylko 4 dni. Pieniądze dostaną tylko ci sprytni, którzy zdążą na czas
  3. Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewaj
  4. Ulepszony i jeszcze skuteczniejszy syrop z cebuli. Jego moc potęgują nietypowe dodatki
  5. Udało się. Zdobyliśmy najprostszy i najzdrowszy przepis na barszcz kiszony bez gotowania, wszyscy powinni go poznać
  6. Szpital pilnie prosi o pomoc. Zdrowie i życie pacjentów poważnie zagrożone
  7. Tragiczne wydarzenia w nocy i z samego rana w Polsce. Są ofiary śmiertelne w wypadku

Źródło: pomyslodawcy.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł