Hitowe kotlety lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte

Kotlety po parysku są jeszcze lepszą wersją klasycznych kotletów mielonych czy schabowych. Jeśli chcesz zaprezentować coś nowego, podaj je do stołu. Domownicy będą z pewnością zachwyceni.
Kotlety po parysku nie wymagają żadnych specjalistycznych umiejętności ani sprzętów kuchennych, aby z łatwością móc je ugotować. Sam przepis jest bowiem banalnie prosty.
Każdy, kto choć raz ich spróbuje, nie będzie chciał więcej jeść innych. W środku mięso jest soczyste, a na zewnątrz panierka zachowuje delikatną chrupkość.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety po parysku
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
sól i pieprz mielony
przyprawa do drobiu
mąka pszenna
4 jajka
olej do smażenia
Zacznij od pokrojenia piersi na 4 równe filety. Oczyść je z błon, chrząstek oraz przerostów tłuszczowych. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i rozbij na kotlety równej grubości.
Dopraw je solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dalej obtocz je w mące oraz jajku rozbełtanym z dodatkiem soli, pieprzu mielonego oraz mieszanki przypraw do drobiu.
Na patelnie wlej olej i postaw ją na palnik. Smaż kotlety na średnim ogniu, aż z każdej strony uzyskasz rumianą skórkę. Podawaj z ziemniakami z wody oraz świeżo przygotowaną surówką. Smacznego.

Źródło: canva.com/from_my_point_of_view, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkoslodka.pl



































