Smakosze.pl
Zapiekanki Ani Bardowskiej

Film na kanale Ania Bardowska na youTube

Hitowe zapiekanki z serkiem wiejskim Ani Bardowskiej

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zapiekanki Ani Bardowskiej z programu "Rolnik szuka żony" wywołały ogromne poruszenie wśród fanów uczestniczki programu - film z przepisem zebrał na serwisie YouTube ponad 250 tyś. wyświetleń i 5,5 tyś. łapek w górę. W jej przepisie zawarty został serek wiejski, który nadaje całości wyjątkowej faktury i wilgotności. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak wykonać tę pyszną kolację w kilka chwil.

Zapiekanki to kultowe danie, które w każdym polskim domu robi się w inny sposób. Ania Bardowska z programu "rolnik szuka żony" swojej rodzinie podaje nowatorskie zapiekanki, do których wykorzystuje serek wiejski. Takiej wersji z pewnością wielu z was jeszcze nie próbowało.

Dodatek serka wiejskiego może niektórym wydawać się niecodzienny, jednak bardzo pozytywnie wpływa na przyjemność z jedzenia. Serek dzięki dużej wilgotności sprawia, że bagietka jest delikatniejsza. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy, aby zwiększyć smak zapiekanek.

Przepis na zapiekanki Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 2 duże bagietki

  • 200 g żółtego sera

  • 3 łyżki majonezu

  • 350 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 serek wiejski

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • pieprz

  • sól

Zacznij od posiekania cebuli na drobną kostkę. Na patelnie wlej olej i rozgrzej go. Wrzuć na niego posiekaną cebulę i smaż, aż nabierze złocistego koloru. Umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wrzuć grzyby do smażącej się cebuli.

smażenie placków

Sprawdzony sposób na obłędnie puszyste placki ziemniaczane

CZYTAJ DALEJ

Smaż mieszankę, aż większość płynu wyparuje z grzybów. Przełóż farsz do dużej miski i pozwól mu ostygnąć. Dodaj do niego odsączony z serwatki serek wiejski, majonez oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszaj całość dokładnie i dopraw pieprzem oraz solą.

Przetnij bagietki na pół i każdą z nich posmaruj dużą ilością farszu. Z wierzchu posyp bagietki tartym żółtym serem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz w nim zapiekanki, aż staną się chrupiące, a ser całkowicie się roztopi. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego gis przestrzega przed grzybobraniem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pastę z twarogiem i kiszonymi ogórkami.

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film na kanale Ania Bardowska na youTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >