Smakosze.pl
Pasta z makreli

canva

Idealna na kolację, błyskawiczna pasta z makreli i twarogu

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli znudziły ci się kanapki z wędliną czy żółtym serem przygotuj pastę z makreli. Zrobisz ją błyskawicznie, a jej ostateczny smak będzie zależał od użytych przez ciebie dodatków. Taka pasta będzie idealna na kolację i co ważne, możesz przechowywać ją w lodówce 2-3 dni.

Wędzona makrela jest rybą łatwodostępną i bardzo zdrową. Należy bowiem do morskich i tłustych, a więc najbardziej wartościowych ryb. Jest soczysta i aksamitna, a wędzenie nadaje jej wyrazistości. Jest więc idealna na pastę, zwłaszcza jeśli połączysz ją z gotowanym jajkiem, twarogiem i majonezem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na błyskawiczną pastę z makreli i twarogu

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 10 dag półtłustego twarogu

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz

Idealne jajka sadzone

Jak przygotować idealne jajka sadzone?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pasty:

Wędzoną makrelę oczyść ze skóry, usuń kręgosłup i drobne ości. Mięso dokładnie rozdrobnij widelcem.

Jajka obierz ze skorupek, posiekaj w drobną kostkę. Twaróg pokrusz w palcach lub rozgnieć widelcem.

Do mięsa z makreli dodaj jajka i twaróg, połącz z majonezem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smak tej pasty możesz modyfikować np. zastępując musztardę keczupem albo szczypiorek natką pietruszki lub drobno posiekaną cebulą. Majonez możesz też wymieszać z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany. Do doprawienia pasty możesz też użyć mielonej papryki.

wędzona makrela

wędzona makrela

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: przepisyjoli

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >