Imbirpixabay.com/ExplorerBob

Imbir i cytrynę pokrój w cienkie plasterki i ułóż na dnie naczynia. Po 12 godzinach stanie się coś niesamowitego

Imbir sprawdzi się rewelacyjnie w obecnym sezonie jesienno- zimowym. Warto przyjrzeć się przepisom na domowe mikstury, które swoim działaniem przypominać będą najlepsze lekarstwa. Działanie prewencyjne to coś, na co warto zwrócić uwagę. Podajemy przepis na domową mieszankę z imbirem, cytryną oraz miodem.

Imbir jest jednym ze składników, które warto wykorzystywać przy okazji dbania o własny organizm. Jak się okazuje, to produkt, który wykorzystujemy nie tylko w kuchni, ale i lecznictwie. Jesteśmy w stanie przygotować na jego bazie mikstury, które pozwolą poprawić naszą odporność oraz ogólną kondycję zdrowotną.

W końcu odkryty, największy sekret idealnych mielonych. Wszystko zależy od tajemniczych proporcji 70 na 30, smak powala na kolanaW końcu odkryty, największy sekret idealnych mielonych. Wszystko zależy od tajemniczych proporcji 70 na 30, smak powala na kolanaCzytaj dalej

Imbir źródłem witamin, które można podawać na różne sposoby

Przede wszystkim sprawdzi się rewelacyjnie w przypadku zwalczania chorób, wirusów oraz przeziębień. Imbir stosuje się w naszych domach przez cały rok, jednak sezon jesienno- zimowy jest najcięższym dla naszej odporności. Podawanie imbiru w różnej formie może przyczynić się do poprawienia naszego samopoczucia oraz stanu zdrowia.

Imbir możemy zażywać na surowo lub przygotowywać go na różne sposoby. W tym w formie naparu, syropu czy nawet rozgrzewającej nalewki. Innym sposobem na przygotowanie imbiru oraz spożywanie go może być przygotowana pasta z imbiru, na którą przepis znajdziecie tutaj. Magiczna mikstura, którą jesteśmy w stanie przygotować z imbiru oraz kilku innych składników, zalecana jest do podawania na czczo. Sprawdzi się idealnie w trakcie pierwszych objawów chorobowych lub w ramach działania prewencyjnego przeciwko osłabieniu naszego organizmu.

Teksy wybrane dla Ciebie:

Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir należy do składników, które cechują się prozdrowotnym wpływem na nasz organizm. Korzeń imbiru zawiera w sobie witaminę A, B, C, E oraz K. Co więcej, jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz olejków eterycznych. Imbir wyróżnia się uniwersalnym działaniem, a dokładniej właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi oraz wykrztuśnymi. O szczegółowych właściwościach imbiru pisaliśmy w tym artykule.

Przepis na magiczną miksturę z imbiru

Warto zwrócić uwagę na to, że jest to jeden z szybszych i prostszych przepisów na domowe lekarstwo. W zaledwie 15 minut przygotujemy mieszankę, która po odłożeniu, będzie gotowa do spożycia. Z podanych składników wyjdzie około 300 ml mikstury, którą możemy przechowywać do 4 dni w lodówce.

Składniki:

  • 1-2 cytryny (najlepiej obrać ze skórki)
  • świeży imbir w kawałku (ok. 5 cm)
  • miód naturalny w postaci lejącej ok. 250-300 ml

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od dokładnego umycia cytryn oraz sparzenia ich we wrzątku. Następnie kroimy ją na cienkie plasterki, a te kroimy w ćwiartki. Imbir dokładnie obieramy ze skórki oraz kroimy na plasterki.

Warto jednak pamiętać o tym, że najwięcej esencji daje nam imbir starty na małych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Wszystko za sprawą olejków eterycznych w imbirze, które wydzielają się po dokładnym przeciśnięciu ząbków. Jeśli zależy nam na mocno esencjonalnej miksturami, warto połowę imbiru zetrzeć, a połowę pokroić w plasterki.

Przygotowujemy słoik do naszej nalewki. Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu, umyciu oraz osuszeniu. Napełniamy go naprzemiennie cytryną oraz imbirem. Całość zalewamy miodem do przykrycia wszystkich składników.

Słoik z przygotowaną miksturą umieszczamy w lodówce. Po 12 godzinach jest ona gotowa do spożycia. Warto pamiętać o tym, że im dłużej ją przechowujemy, mikstura staje się rzadsza. Wszystko za sprawą puszczania soku przez imbir oraz cytrynę.

Dawkowanie mikstury

Do przygotowania jednej porcji mikstury należy wykorzystać jedną lub dwie łyżki mieszanki wraz z plasterkami imbiru oraz cytryny. Umieszczamy je w kubku i zalewamy ciepłą wodą. Tak przygotowany napój podajemy do picia. Najlepiej spożyć go na czczo.

Pamiętajmy o tym, żeby nie zalewać przygotowanej mikstury wrzątkiem, ponieważ miód zalewany wrzątkiem zamienia się w czysty cukier. Wrzątek pozbawia miód odżywczych substancji, na które powinniśmy szczególnie zwracać uwagę.

Kremowe ciasto bez pieczenia Milky Way w najprostszej odsłonie. Wystarczy ci kilka chwil na przygotowania, a twoja rodzina oniemieje z zachwytuKremowe ciasto bez pieczenia Milky Way w najprostszej odsłonie. Wystarczy ci kilka chwil na przygotowania, a twoja rodzina oniemieje z zachwytuCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Żródło: mamaalergikagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł