ImbirPixabay /jmexclusives

Jak najszybciej obrać imbir? Rewolucyjny trick zmieni Twoją kuchnię

Imbir często wykorzystywany jest w naszych kuchniach. Jego korzeń wzbogaca smak wielu potraw, a w okresie zimowym często robimy z niego rozgrzewające syropy i napary. Często mamy problem, w jaki sposób go obrać. Przychodzimy z dobrą informacją, mamy najprostszy i najlepszy sposób. Warto zapisać go w swoim zeszycie!

Obieranie imbiru nie należy do najprostszych czynności. Często tracimy na nie wiele cennego czasu i energii. Okazuje się, że można to zrobić w bardzo szybki i prosty sposób. Trick z pewnością zrewolucjonizuje naszą kuchnię, szczególnie zimą, gdy warto mieć pod ręką korzeń świeżego imbiru.

Jak najszybciej obrać imbir?

Prosty trick sprawi, że nie tylko szybko obierzemy imbir, ale również zachowamy jego walory zdrowotne. Zamiast noża lub obieraczki sięgnijmy po zwykłą łyżeczkę i delikatnie obierzmy nią korzeń imbiru. Gdy używamy do tego noża, często niestety odcinamy jego cenne wnętrze. Korzystając z łyżeczki, siłą rzeczy zdrapujemy tylko cienką warstwę warzywa, czyli niechcianą skórkę. Jak to zrobić? Wbij brzeg łyżeczki w warzywo i zeskrobuj z niego skórkę.

Imbir znany jest w kuchni od stuleci. Jego korzeń słynie z cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, jak dodatek imbiru do herbaty może wzmocnić pracę ważnego narządu naszego organizmu.

Nie jest to jedyne kulinarne zastosowanie tej przyprawy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, curry, dań mięsnych oraz surówek. Poniżej podajemy przepis na pyszną, zdrową i rozgrzewającą zupę z dodatkiem imbiru. Ideał na chłodne styczniowe dni!

Jola dodała do rosołu pomidora i popularny owoc. Powód zachwycaJola dodała do rosołu pomidora i popularny owoc. Powód zachwycaCzytaj dalej

Zupa marchewkowa z imbirem - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 250 g marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 300 ml bulionu jarzynowego
  • 80 ml śmietanki 30% lub płynnej 18%

Sposób wykonania:

W garnku roztop masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę, przykryj garnek i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Dodaj do wywaru imbir, skórkę z pomarańczy oraz bulion. Po zagotowaniu, przykryj garnek i gotuj przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstaw zupę z ognia i zmiksuj na krem z dodatkiem śmietanki. W razi potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kwestia Smaku/ Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł