

9 Września 2020
Nie ma na niego mocnych, napar z imbiru rozpędzi najgorsze dolegliwości. Wystarczy dodać do niego jedną przyprawę, połączenie gwarantuje fenomenalne samopoczucie
Imbir jest jedną z najbardziej leczniczych roślin. Napar przygotowany na jego bazie ma ogromne właściwości prozdrowotne - leczy wiele dolegliwości. Jeden dodatek sprawi, że od razu poczujesz się sto razy lepiej.
Imbir od dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej u wielu społeczności. Dawniej stosowany głównie jako lekarstwo, dzisiaj prym wiedzie jako przyprawa korzenna stosowana do wypieków pierników czy w kuchni azjatyckiej. Choć niewątpliwie ma niezwykły smak, ma o wiele ważniejsze właściwości. Użyta w odpowiedni sposób leczy całą gamę nieprzyjemnych dolegliwości. Kiedy zmiesza się imbir z jedną przyprawą uzyskuje się cudowne lekarstwo.
Imbir i jedna przyprawa stworzy napar, który rozwiąże różnorakie problemy zdrowotne
Nie bez powodu imbir jest częścią wielu popularnych kombinacji przypraw korzennych. Jego rozgrzewające działanie da się odczuć nawet w zwykłej herbacie z plasterkiem imbiru. Korzeń tej rośliny pełen jest substancji, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pełen jest witaminy C, B1 i B2, zawiera także witaminę E, A i K. Znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas.
Specjaliści tłumaczą, że olejki eteryczne oraz żywice obecne w imbirze mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Świetnie sprawdza się także jako lekarstwo na chorobę lokomocyjną, ponieważ zmniejsza mdłości. Przygotowanie naparu jest banalnie proste, a wraz z kurkumą tworzy wspaniały specyfik. Kurkuma wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami, ułatwia trawienie i przyspiesza prace układu trawiennego. Najważniejszym aspektem kurkumy jest jej zdolność do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory.
Dzisiaj grzeje:
- Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingach
- Jeszcze niedawno był wart 20 zł. Teraz za jeden wyjątkowy banknot dostaniesz kilka tys. złotych
- Zamknęła burgera i frytki z McDonald's do pudełka po butach. Otworzyła je po 24 latach i ją poraziło, firma już wydała oświadczenie
Składniki:
- 2 cm kawałek imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 1 mandarynka
- pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
- Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Włóż go do dzbanka i zalej ciepłą, lecz nie wrzącą wodą. Zbyt wysoka temperatura zniszczy związki odpowiedzialne za lecznicze działanie. Odstaw dzbanek na 10 minut celem zaparzenia.
- Do dzbanka wsyp kurkumę i cynamon. Dolej ciepłej wody.
- Po 10 minutach przecedź napar przez sitko i wlej sok z cytryny oraz miód. Wkrój plasterki mandarynki i wymieszaj całość dokładnie.
Napar warto pic codziennie po jednej szklance. Równie pysznie smakuje schłodzony.
Najlepsze newsy:
- Pobierasz z ZUS rentę rodzinną? Zbliża się ważny termin, jeśli go nie dopełnisz formalności, stracisz świadczenie
- Beata Tyszkiewicz może już nigdy nie wrócić przed kamery. Córka przekazała smutne wieści na temat gwiazdy
- Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
- A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
- Mówią o niej "surówka antystresowa", wszystko z 1 powodu. Niesamowicie soczysta i smaczna, wygrywa prostotą wykonania
- Brat Agaty Dudy przerwał milczenie i wyjawił całą prawdę. Odsłonił kulisy, odważne słowa
Źródło: lawendowy-dom.com.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł