Imbir wspomaga zdrowiepixabay.com/congerdesign

Połącz imbir z 2 fantastycznymi produktami i zacznij spożywać. Szybko zauważysz efekty

Imbir, miód i kurkuma są źródłem wielu cennych dla zdrowia składników. Są też składnikami naparu który zachwyca swoim działaniem i doskonale działa na naszą odporność. Warto po niego sięgać ze względu na okres wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie - jeden kubek dziennie tego napoju może cię uchronić przed chorobą.

Korzeń imbiru był znany cywilizacjom azjatyckim, które zamieszkiwały tereny tropikalne. Ówcześni mieszkańcy tych krain cenili sobie jego walory smakowe równie mocno co my, lecz znacznie bardziej doceniali właściwości lecznicze.

Imbir zawiera witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz kilka minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Za największe prozdrowotne działanie odpowiadają jednak olejki eteryczne i związki aromatyczne, które również odgrywają istotną rolę w budowaniu smaku tej rośliny.

Imbir i kurkuma - połączenie, które silnie wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie

Gingerole wykazują działanie przeciwzapalne, działają napotnie, rozgrzewająco, a także regulują pracę układu pokarmowego i trawiennego. Zmniejszają także utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Kurkuma jest przyprawą, której liczne właściwości wychwalane są przez wielu lekarzy na całym świecie. Zmniejsza objawy depresji, wspomaga odporność, ułatwia odchudzanie i poprawia pracę układu trawiennego.

Kiedy połączy się imbir z miodem działającym jak naturalny antybiotyk, mamy możliwość stworzyć miksturę, która rozprawi się z wszelkimi chorobami. Co najważniejsze, taka mieszanka doskonale wzmacnia chudnięcie oraz metabolizm. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a może uchronić cię przed wieloma nieprzyjemnościami. Jak sporządzić napar z użyciem tych kilku składników?

Przepis na imbirowy napar z kurkumą i miodem

  • 0,5 l wody
  • łyżka miodu
  • 35 g świeżego imbiru
  • 12 g kurkumy w proszku

Imbir obierz dokładnie ze skóry. Najłatwiej dokonać tego brzegiem łyżki, którą wystarczy delikatnie poskrobać powierzchnie korzenia. Następnie na Tarce o najmniejszych oczkach zetrzyj cały korzeń. Powinieneś uzyskać około 4 łyżeczek imbiru.

Wodę wlej do garnka i podgrzej ją nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej imbir i mieszaj całość przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i przecedź płyn przez sito. Odstaw go do wystudzenia.

Po wystudzeniu dodaj do niego kurkumę oraz miód. Zamieszaj dokładnie i pij każdego dnia o poranku. Dzięki piciu naparu z rana na czczo pobudza się narządy wewnętrzne do pracy i ułatwia odchudzanie.

Innym świetnym specyfikiem z imbiru jest napój, który opisaliśmy w tym artykule. Dzięki niemu żadna choroba nie powinna cię zaniepokoić.

Najgorszy, kardynalny błąd podczas pieczenia ciast na Wigilię. Psuje smakNajgorszy, kardynalny błąd podczas pieczenia ciast na Wigilię. Psuje smakCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: dompelenpomyslow.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł