Imbirpixabay.com/jmexclusives

Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzić

Imbir to roślina, która sprawdzi się rewelacyjnie jako dodatek do dań, które przygotowujemy w kuchni, ale nie tylko. To również źródło wielu drogocennych właściwości, które okazują się być pomocne przez cały rok w walce o lepszą odporność. Jak się okazuje, nadmierne spożywanie imbiru jesienią może prowadzić do poważnych szkód.

Imbir to roślina, którą spożywamy w surowej formie bądź sproszkowanej. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do potraw oraz napojów, ale poza wyrazistym smakiem, ma również ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jak się okazuje, w niektórych przypadkach zdrowotnych może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Jeśli borykasz się z tymi dolegliwościami, powinieneś ograniczyć ilość spożywanego imbiru.

Maryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałMaryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałCzytaj dalej

Imbir ma niesamowite właściwości

Korzeń imbiru zawiera w sobie cenne składniki, które działają leczniczo na nasz organizm. Z jego wykorzystaniem możemy przygotowywać napoje, napary, olejki czy syropy. Mikstury, które przygotowane są na bazie imbiru, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy łagodzące. Co więcej, imbir doskonale radzi sobie ze zwalczaniem dolegliwości, które związane są ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.

Imbir sprawdzi się również jako pomocniczy środek w zwalczaniu objawów przeziębienia czy grypy, ale i innych infekcji. Pozwala łagodzić objawy bolesnego miesiączkowania czy choroby lokomocyjnej, która sprawia spory dyskomfort.

Jak się okazuje, wielowymiarowe działanie lecznicze imbiru nie jest gwarantem dobrego samopoczucia. Jak we wszystkim, należy zachować umiar. Jego spożywanie może wyjść nam na dobre, ponieważ jego właściwości lecznicze zostały udowodnione, ale należy uważać na niego w momencie, kiedy borykamy się z pewnymi dolegliwościami chorobowymi. Należy do nich między innymi niedowaga, zgaga, cukrzyca czy problemy związane z krwią.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie tylko dla fanów słynnego batonika. Przepyszne ciasto bez pieczenia „Prince Polo”
  2. Kataklizm nad Ameryką. Turyści mogą być w ogromnym niebezpieczeństwie, muszą uciekać
  3. Działa podobnie jak sok i syrop, a jest łatwiejszy do zrobienia . Piorunujące działanie naparu z imbiru

Na imbir należy uważać

Jak się okazuje, jego wpływ na nasz organizm jest nieoceniony, ale należy zachować pewien umiar w jego stosowaniu. Szczególnie, jeśli chorujemy na kilka spośród tych dolegliwości.

Problemy związane z krwią

Imbir jest rośliną, która wpływa na zwiększenie przepływu krwi w naszym organizmie. Co więcej, obniża ciśnienie oraz łagodzi bóle mięśni. Jeśli jednak cierpisz na hemofilię lub chorobę związaną z nieprawidłowym działaniem woreczka żółciowego, powinieneś zrezygnować ze spożywania imbiru.

Jak się okazuje, nadmierne spożywanie imbiru może wpływać na nadmierne krwawienia, zwiększać niedobory krzepnięcia krwi oraz wchodzić w interakcje z lekami, które zażywamy na regulacje naszego ciśnienia. Warto zatem mieć to na uwadze.

Zgaga jednym z przeciwwskazań

Nadmierne ilości spożywanego imbiru mogą prowadzić nas do zgagi. Te osoby, które już cierpią na ten uciążliwy problem, powinny ograniczyć spożywanie imbiru. Niestety może on doprowadzić do nasilenia się tego problemu.

Cukrzyca a jedzenie imbiru

Jak się okazuje, badania wykazały, że imbir wspomaga walkę z cukrzycą, ale pojawia się pewien szczegół. Warto zachować ostrożność oraz umiar, ponieważ należy stałe konsultować zawartość cukru w naszej krwi. Może się okazać, że imbir zamiast nam pomóc, przyniesie wręcz odwrotne skutki.

Imbir nie jest wskazany dla osób z niedowagą

Wiele osób, które borykają się z niedowagą, a spożywają nadmierne ilości imbiru, powinny mieć się na baczności. Jak wiemy, imbir jest prawdziwym "spalaczem", który usprawnia działanie naszego organizmu oraz przemianę materii. To idealny składnik, który wspomaga spalanie kalorii, a więc w tym przypadku, powinno się ograniczyć ilości do minimum.

Imbir w trakcie ciąży

Na świecie od lat krążą informację na temat tego, że spożywanie imbiru może przyczynić się do poronienia. Nie jest to jednak poparte naukowymi badaniami, ale zaleca się unikanie go. Z pewnością naukowcy dowiedli tego, że nie ma on najlepszego wpływu na mięśnie macicy u zwierząt. Niektóre składniki imbiru mogą nie sprzyjać rozwijaniu się płodu, a część z nich może prowadzić do obumierania komórek.

Sklepy zamknięte niemal przez pół tygodnia, możemy mieć problem z dostępem do żywności. Handlowcy już apelują o zmianySklepy zamknięte niemal przez pół tygodnia, możemy mieć problem z dostępem do żywności. Handlowcy już apelują o zmianyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Doradca premiera ds. COVID-19 prognozuje, kiedy skończy się epidemia. "Sytuacja jest unormowana na bardzo złym poziomie"
  2. W drodze do szpitala czeka nas niemałe zaskoczenie. Już nie tylko karetki będą transportować pacjentów
  3. Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratować
  6. Przywiązali kundelka krótkim łańcuchem do budy. "Obcięli uszy" i połamali ogon, straszne, co jeszcze mu zrobili
  7. Niepublikowane dotąd zdjęcia i wielki sekret Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie" ujrzały światło dzienne. Fani są zachwyceni

Źródło: medonet.pl; webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł