

28 Listopada 2020
Rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia. Podajemy najlepszy przepis na imbirową herbatę
Imbir słynie ze swoich właściwości. Przeważnie sięgamy po niego w przypadku przeziębień. Z pewnością warto wzbogacić swoją codzienną dietę o herbatę z jego dodatkiem. Pozwoli nam na utrzymanie zdrowia w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest bardzo prosty.
Nie da się ukryć, że imbir jest wyjątkową rośliną, która niejednokrotnie pozwalała nam na pozbycie się przeziębienia. Okazuje się, że na jego bazie możemy przygotować wyjątkową herbatę, która działa rozgrzewająco. Oprócz tego cechuje się ona niecodziennym smakiem.
Imbir i wyjątkowa herbata
Imbir posiada wyjątkowe walory smakowe. Dominujące ostre nuty potrafią być niezwykle przydatne w wielu daniach. Korzeń świetnie sprawdza się również jako remedium na przeziębienie. Każdy kto go wykorzystał w ten sposób, z pewnością tego nie żałuje.
Smakowity imbir w swoim wnętrzu skrywa witaminy C, B1, B2, E, A i K. Znajdziemy w nim również wapń, fosfor, żelazo i potas. Mieszanka olejków eterycznych sprawia, że działa on przeciwwirusowo. Posiada on także właściwości wykrztuśne i rozgrzewające.
Imbir warto dodać do herbaty. Już teraz przekonaj się jak zrobić w domowym zaciszu wyjątkowo napój, który jest niezwykle pomocny w przypadku przeziębienia. Co będzie nam potrzebne do jego przygotowania?
- torebka lub łyżeczka ulubionej czarnej herbaty
- 2 cm korzenia imbiru\
- plaster cytryny
- plaster pomarańczy
- 5 g miodu
- 2 goździki
Dzisiaj grzeje:
- Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
- Szukasz deseru na Andrzejki? Polecamy doskonałe ciasto „Hrabina”
- Spacerował plażą, nagle znalazł dziwny kamień. Zamarł, gdy udało się go otworzyć
- Zauważyłeś czerwony nalot na bananie? Natychmiast go wyrzuć
Herbata, w której imbir gra pierwsze skrzypce, zachwyca smakiem i stawia na nogi
Z taką herbatą poradzi sobie każdy. Na początku musimy obrać imbir. Najlepiej wykorzystać do tego ostry i niewielki nóż, jednak dobrze sprawdzi się również łyżeczka. Korzeń należy rozdrobnić. Możemy do zrobić w moździerzu albo za pomocą tarki. Oczywiście pokrojenie na drobne kawałki także wchodzi w grę.
W rondelku umieszczamy 250 ml wody i ją zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy imbir. Wszystko gotujemy przez kilka minut. Następnie wyłączamy kuchenkę. Do wody z imbirem dodajemy herbatę. Rondelek zakrywamy pokrywką.
Herbatę trzymamy tak długo jak nam odpowiada. Wszystko zależy od tego jak mocny napitek lubimy. Gotowy napar przecedzamy przez sitko lub gazę do kubka. Dodajemy plastry pomarańczy i cytryny. Kiedy temperatura spadnie do około 40 stopni Celsjusza, wówczas herbatę wzbogacamy o sok z cytryny, miód oraz goździki.
Imbir w takim wydaniu świetnie sprawdzi się w sezonie przeziębień. Warto również po niego sięgnąć, kiedy po prostu zmarzniemy po spacerze. Jesienią i zimą taki dodatek do codziennej diety wzmocni naszą odporność.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Eksperci ostrzegają przed śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci. Każdy rodzic powinien o nim widzieć
- Oliwia ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" pozuje w nietypowej sukni. Fani: "wyglądasz jak milion dolców"
- Poezja smaku. Makłowicz odkrył w pewnym regionie Polski obłędny farsz na pierogi, znamy przepis
- Kupujesz czasem schab? Jutro będziesz się ścigał do lodówek w Lidlu ze wszystkimi, cena w sobotę będzie śmiesznie niska
- Karol Okrasa zdradził nieziemską recepturę na hitowe ziemniaki i soczyste kotlety mielone
- Tragedia, zginęło ponad 14 tysięcy zwierząt. Milczano przez rok
- Świnia spacerowała po Wejherowie. Doprowadziła policję do zatrważającej rzeczy
Źródła: Haps; Medonet
Następny artykuł