Jabłka do szarlotki ze słoikafacebook.com/Sadwsloiku

Do szarlotki jak znalazł, tarte jabłka do słoików, smak lata całym rokiem

Jabłka w szarlotce są zdecydowanie najważniejsze - aby dobrze je przygotować należy wyczuć równowagę pomiędzy smakiem kwaśnym, a słodkim. Idealne do szarlotki tarte jabłka w słoikach robią się praktycznie same. Otwierając je w zimie poczujesz smak minionego lata.

Jabłka w szarlotce muszą mieć delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przy okazji być wyraziste w smaku. Poniższy przepis pozwoli ugotować je tak, aby spełniły nawet największe wymagania prawdziwego smakosza. Co więcej, dzięki przechowywaniu w słoikach będziesz mogła schować je na długie miesiące do spiżarni i o nich zapomnieć, aby w kluczowym momencie je wyjąć i ze spokojem upiec najlepszą szarlotkę pod słońcem.

Myślała, że jest zupełnie sama. Kelnerka podniosła spódnicę i wykonała pożałowania godną czynność, kamery wszystko nagrałyMyślała, że jest zupełnie sama. Kelnerka podniosła spódnicę i wykonała pożałowania godną czynność, kamery wszystko nagrałyCzytaj dalej

Jabłka do słoików na cały rok - banalnie prosty przepis, którym każdy się zachwyca

Aby móc upiec świetną szarlotkę należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze: ciasto musi być kruche i słodkie, a kruszonka na wierzchu jabłek chrupiąca, słodka i wyrazista. Po drugie: jabłka warto kupić kwaśne. Dzięki temu można dostosować poziom słodyczy do swoich wymagań. Tarte lub siekane owoce w słoikach świetnie wytrzymują długi czas przechowywania, o ile trzymane są w chłodnym i zacienionym miejscu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Małgorzata Rozenek-Majdan straciła posadę w TVN. Nikt nie spodziewał się takiego ciosu
  2. Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
  3. Sensacyjne odkrycie w Belgii. Podczas remontu fontanny natrafili na legendarny skarb

Składniki:

  • 1 kilogram kwaśnych jabłek. Antonówka, papierówka czy szara renata są praktycznie stworzone do szarlotki.
  • 1-2 szklanki cukru w zależności jak kwaśne są owoce
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  3. Do wysokiego garnka wsyp cukier i postaw naczynie na średnim gazie. Skarmelizuj cukier.
  4. Do cukru dodaj starte jabłka, cukier wanilinowy lub ekstrakt, oraz cynamon.
  5. Duś całość przez około 15 minut. Pamiętaj, aby nie rozgotować nadzienia.
  6. Słoiki dokładnie umyj i wyparz we wrzątku wraz z pokrywkami.
  7. Napełnij słoiki nadzieniem i dokładnie zakręć pokrywki.
  8. Pasteryzuj je przez 30 minut we wrzącej wodzie. Odstaw słoiki do wystudzenia i przykryj kocem, aby pasteryzacja wykonana była odpowiednio.

Na rozpoczynający się sezon jesienny warto zaopatrzyć się w suszarkę do grzybów. Niektóre modele kupimy za mniej niż 100 zł >sprawdź ceny<

Jan Paweł II kochał ją nad wszystkie wypieki, niezwykła kremówka papieska, krucha na wierzchu i aksamitna w środkuJan Paweł II kochał ją nad wszystkie wypieki, niezwykła kremówka papieska, krucha na wierzchu i aksamitna w środkuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jurek Owsiak jest wściekły. Publicznie nie przebierał w słowach
  2. Dziesiątki rannych, jest źle. TVN przekazało dramatyczną wiadomość z zagranicy
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Klienci nie posiadają się z radości. Ważny komunikat Lidla, wystarczy spełnić 1 warunek aby skorzystać z ogromnych okazji
  5. Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie</strong
  6. Spotkanie ostatniej szansy na linii Barcelona-Messi zakończone. Wiemy, czy obie strony się dogadały

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł