

1 Września 2020
Do szarlotki jak znalazł, tarte jabłka do słoików, smak lata całym rokiem
Jabłka w szarlotce są zdecydowanie najważniejsze - aby dobrze je przygotować należy wyczuć równowagę pomiędzy smakiem kwaśnym, a słodkim. Idealne do szarlotki tarte jabłka w słoikach robią się praktycznie same. Otwierając je w zimie poczujesz smak minionego lata.
Jabłka w szarlotce muszą mieć delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przy okazji być wyraziste w smaku. Poniższy przepis pozwoli ugotować je tak, aby spełniły nawet największe wymagania prawdziwego smakosza. Co więcej, dzięki przechowywaniu w słoikach będziesz mogła schować je na długie miesiące do spiżarni i o nich zapomnieć, aby w kluczowym momencie je wyjąć i ze spokojem upiec najlepszą szarlotkę pod słońcem.
Jabłka do słoików na cały rok - banalnie prosty przepis, którym każdy się zachwyca
Aby móc upiec świetną szarlotkę należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze: ciasto musi być kruche i słodkie, a kruszonka na wierzchu jabłek chrupiąca, słodka i wyrazista. Po drugie: jabłka warto kupić kwaśne. Dzięki temu można dostosować poziom słodyczy do swoich wymagań. Tarte lub siekane owoce w słoikach świetnie wytrzymują długi czas przechowywania, o ile trzymane są w chłodnym i zacienionym miejscu.
Dzisiaj grzeje:
- Małgorzata Rozenek-Majdan straciła posadę w TVN. Nikt nie spodziewał się takiego ciosu
- Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
- Sensacyjne odkrycie w Belgii. Podczas remontu fontanny natrafili na legendarny skarb
Składniki:
- 1 kilogram kwaśnych jabłek. Antonówka, papierówka czy szara renata są praktycznie stworzone do szarlotki.
- 1-2 szklanki cukru w zależności jak kwaśne są owoce
- 1 łyżka cynamonu
- 2 opakowania cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki.
- Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- Do wysokiego garnka wsyp cukier i postaw naczynie na średnim gazie. Skarmelizuj cukier.
- Do cukru dodaj starte jabłka, cukier wanilinowy lub ekstrakt, oraz cynamon.
- Duś całość przez około 15 minut. Pamiętaj, aby nie rozgotować nadzienia.
- Słoiki dokładnie umyj i wyparz we wrzątku wraz z pokrywkami.
- Napełnij słoiki nadzieniem i dokładnie zakręć pokrywki.
- Pasteryzuj je przez 30 minut we wrzącej wodzie. Odstaw słoiki do wystudzenia i przykryj kocem, aby pasteryzacja wykonana była odpowiednio.
Na rozpoczynający się sezon jesienny warto zaopatrzyć się w suszarkę do grzybów. Niektóre modele kupimy za mniej niż 100 zł >sprawdź ceny<
Najlepsze newsy:
- Jurek Owsiak jest wściekły. Publicznie nie przebierał w słowach
- Dziesiątki rannych, jest źle. TVN przekazało dramatyczną wiadomość z zagranicy
- Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
- Klienci nie posiadają się z radości. Ważny komunikat Lidla, wystarczy spełnić 1 warunek aby skorzystać z ogromnych okazji
- Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie</strong
- Spotkanie ostatniej szansy na linii Barcelona-Messi zakończone. Wiemy, czy obie strony się dogadały
Źródło: przyslijprzepis.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł