Jabłka można odróżnić po jednym detaluWikipedia / Dezidor / CC BY-SA 3.0; Pixnio / congerdesign

Jabłka na zdjęciu nr 1 czy na zdjęciu nr 2 są zdrowsze? Prawdę zdradza 1 szczegół

Smakowite jabłka są uwielbianymi owocami, po które chętnie sięgamy. Podczas wizyty w sklepach, możemy natknąć się na rozmaite odmiany. Część jabłek jest bardziej błyszcząca od innych. Dzieje się tak za sprawą wosków, które mają je zabezpieczyć przed uszkodzeniami. Lepiej wybrać jabłka numer 1.

Nietrudno znaleźć osoby, które chętnie zajadają jabłka. Owoce niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt swoim niepowtarzalnym smakiem. Część osób preferuje te kwaśne, inni wolą słodkie. Niezależnie od preferencji warto zwrócić uwagę na skórkę. Mocno błyszczące jabłka powinny wzbudzić nasze wątpliwości.

Numer 1 czy numer 2? Jakie jabłka wybrać?

Wielu konsumentów najchętniej wybiera jabłka, które błyszczą się w kuszący sposób. Bez wątpienia takie owoce wyglądają na zdrowe i smaczne. W związku z tym szansa na to, ze znajdą się w naszym koszyku z zakupami jest wyższa.

Jabłka traktujemy jako niezależną przekąskę lub dodatek do smakołyków. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę, w której grają one jedną z głównych ról. Dziś przyjrzymy się kwestii wyboru jabłek. Dlaczego błyszczące owoce powinny wzbudzać naszą wątpliwość?

Jabłka na zdjęciu ewidentnie się od siebie różnią. Jeden szczegół od razu rzuca się w oczy. Owoce numer 1 znacząco mniej błyszczą się od numeru 2. Okazuje się, że za taki stan rzeczy odpowiada wosk, który może mieć różne pochodzenie.

Justyna Żyła zaszalała. Gwiazda serwuje obiady niczym z najlepszej restauracji, mamy hitowy przepisJustyna Żyła zaszalała. Gwiazda serwuje obiady niczym z najlepszej restauracji, mamy hitowy przepisCzytaj dalej

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ABC Zdrowie, jabłka czasami są nabłyszczane przez producentów substancją określaną jako szelak. Jest to naturalny wosk, który pozyskuje się z odchodów owadów. Dzięki niemu jabłka lśnią i dłużej zachowują przydatność do spożycia.

Jabłka jabłkom nierówne

Jabłka wzbogacone o substancję pozyskiwaną z odchodów owadów nie brzmią zbyt apetycznie. Nie zagrażają one jednak naszemu zdrowiu. Żadne badania nie potwierdzają szkodliwości szelaku. Jednak nie tylko on jest wykorzystywany do nabłyszczania jabłek.

Portal Noizz donosi, że niektórzy z producentów zastępują szelak preparatami z ropy naftowej. Taki dodatek wzbudza już pewne wątpliwości ekspertów. W związku z tym udając się na zakupy lepiej sięgnąć po jabłka, które nie błyszczą się zbyt bardzo.

Jabłka numer 1 z pewnością są bardziej naturalne i można je uznać za lepszy wybór. Kupując owoce najlepiej stawiać na targi i bazary. W takich miejscach często możemy dostać jabłka prosto od producenta.

Pamiętajmy o tym, aby jabłka zawsze starannie myć przed jedzeniem. Dzięki temu możemy się pozbyć potencjalnie szkodliwych substancji z ich skórki. Najskuteczniejszą metodą jest oczywiście obranie jabłek. Jednak warto wykorzystać je w nietypowy sposób.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: ABC Zdrowie; Noizz

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł