Jabłka i ich skórkiPixabay / pasja1000

Wyrzucając skórki z jabłek tracisz niezwykle cenne składniki. Zrobisz z nich niesamowicie zdrowe pyszności, domownicy będą zachwyceni

Nie od dziś wiadomo, że jabłka są wartościowym pożywieniem, które dostarcza nam wielu istotnych składników odżywczych. Niektórzy jedząc te smakowite owoce, decydują się na obranie ich ze skórki. Warto pamiętać, że można je jeszcze wykorzystać. Pyszności na ich bazie zachwycają.

Jabłka bez dwóch zdań można uznać za jeden z najpopularniejszych owoców. Wiele osób często sięga po nie jako formę zdrowej przekąski, a niektórzy wolą wykorzystywać je do przygotowywania wyśmienitych ciast i innych specjałów. Możliwości jest ogrom. Warto jednak przyjrzeć się temu w jaki sposób możemy wykorzystać skórkę jabłka.

Wypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie włynie na jakość życiaWypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie wpłynie na jakość życiaCzytaj dalej

Skórki jabłka i ich niezwykłe zastosowanie

Najprawdopodobniej każdy zdaje sobie sprawę, że jabłka pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Podobnie do innych owoców są one bogate w wiele przydatnych witamin. Ich znaczna część znajduje się w skórce. W związku z tym grzechem byłoby jej nie wykorzystać.

Pierwszym zastosowaniem skórki jabłka jest zrobienie na jej bazie wyjątkowo aromatycznej herbaty. Potrzebny nam będzie litr wody, pozostałości po sześciu jabłkach, laska cynamonu, łyżka miodu i łyżka soku z cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy przez 15 minut. Następnie przecedzamy przez sitko. Taki napój z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jak jeszcze możemy wykorzystać skórki jabłka?

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczyło 1 zdjęcie zakamuflowanej Gessler i zaczęła się burza. Zapytali, ile dostaje za promowanie, odpowiedziała bez ogródek
  2. Zamykają szkoły, bary i restauracje, klamka zapadła. Sąsiad Polski podjął decyzję
  3. Krzysztof Krawczyk przekazał smutną wiadomość. Ma niską emeryturę, wystarczy na podstawowe produkty spożywcze?

Zastosowanie skórki jabłka może zaskoczyć wiele osób

Pozostałości po obraniu jabłka możemy wykorzystać do zrobienia smakowitej galaretki. Potrzebne nam będą skórki i gniazda nasienne z 14 owoców, woda, cukier oraz sok z cytryny. W garnku umieszczamy skórki i gniazda nasienne. Zalewamy je wodą i gotujemy. Kiedy gniazda nasienne staną się miękkie i wyparuje połowa wody, wówczas przecedzamy wszystko, a powstałą ciecz przelewamy z powrotem do garnka. Kontynuujemy gotowanie na dużym ogniu. Galaretka będzie gotowa, gdy osiągnie konstytucję żelu.

Skórki jabłka możemy w prosty sposób przerobić na zdrowe chrupki. Mieszamy je z cukrem cynamonowym i skrapiamy odrobiną wody. Skórki jabłka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewany do temperatury 120 stopni Celsjusza. Skórki jabłka pieczemy przez pół godziny. Taka przekąska z pewnością zasmakuje domownikom.

Ogromna wpadka kucharza w Dzień Dobry TVN. Prowadzący musieli zareagować i zajęli jego miejsce w kuchniOgromna wpadka kucharza w Dzień Dobry TVN. Prowadzący musieli zareagować i zajęli jego miejsce w kuchniCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wszystkich świętych 2020 inne niż wszystkie. Rząd ma nowy plan, w grze dodatkowe wolne
  2. Tragiczna wiadomość obiegła media. W potwornych cierpieniach zginęły dwie osoby
  3. Martyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest afera
  4. Wystarczy szczypta, by kawa zachwyciła Cię smakiem. Zdrowotne walory też rozkładają na łopatki
  5. Makłowicz znalazł alternatywę dla ruskich pierogów. Farsz zachwyci każdego smakosza
  6. Od 10 lat ciągle jest w ciąży. Pragnie mieć jeszcze więcej dzieci, jak dziś wygląda rodzina?

Źródło: Interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł