Jagodzianki domowej roboty.Pixabay / tomekwalecki

Smak jagodzianek przypomina wakacje z czasów dzieciństwa. Znamy ekspresowy przepis

Bezsprzecznie jagodzianki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Dla wielu osób wakacje bez nich właściwie mogłyby się nie liczyć. Nie musisz poszukiwać ich w sklepach. Już teraz w szybki i prosty sposób możesz przygotować je w domowym zaciszu. Taki deser zachwyci wszystkich domowników.

Jagodzianki mają status kultowego deseru. Każdy kto raz ich spróbował z pewnością ma w pamięci ich fantastyczny, swojski smak. Teraz może być on jeszcze lepszy. Wystarczy, że przetestujesz ten przepis na ekspresowe jagodzianki. Rezultaty przygotowań są niesamowite.

Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?Czytaj dalej

Ekspresowe jagodzianki są niezwykle smakowite

Nie da się ukryć, że po solidnym obiedzie wiele osób chętnie skosztowałaby jeszcze jakiegoś deseru. Idealną propozycją będą jagodzianki, które można bardzo szybko przygotować. Do ich wykonania będą potrzebne następujące składniki.

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 40 g cukru do wypieków
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajko
  • 50 g masła
  • żółtko jajka
  • sól

Rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g cukru
  • 15 g mąki

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 45 g mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 45 g łyżki cukru pudru
  • pół cytryny

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacja
  2. Wygrał w sądzie i nie musi już płacić długu za abonament RTV. Ludzie mają teraz nadzieję

Przepis na proste jagodzianki

Przygotowując jagodzianki zaczynamy od wymieszania drożdży z cukrem, mąką oraz mlekiem. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym samym czasie mąkę przesiewamy do miski i wbijamy do niej jajko. Wlewamy do niej wcześniej przygotowany rozczyn. Mieszankę wzbogacamy o cukier do wypieków, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy otrzymamy już pożądaną konsystencję, wówczas powoli dodajemy roztopione masło o temperaturze pokojowej. Całość ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być lekko klejące i nie za bardzo zbite. Odstawiamy je na około godzinę. Następnie dzielimy je na 12 części i ulepiamy kulki o średnicy 4 centymetrów, z których później robimy placuszki o grubości 1 centymetra. Dodajemy do nich po jednej łyżce jagód zmieszanych z mąką ziemniaczaną.

Jagodzianki układamy na papierze do pieczenia tak aby nie stykały się ze sobą. Czekamy 10 minut i następnie każde ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym złotkiem jajka. Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Kiedy jagodzianki już się zarumienią, odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie smarujemy je lukrem zrobionym ze zmieszanego cukru pudru i soku z cytryny.

Najlepsze newsy:

  1. Naprawdę? Sztab Andrzeja Dudy opublikował w sieci skandaliczną grę. Rafał Trzaskowski jako główna postać z tragicznym finałem
  2. Zderzyły się 2 samoloty, nie żyje co najmniej 8 osób. Wiadomość ze świata wyciska łzy
  3. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  4. Jest sposób, jeszcze zdążysz nieziemsko powiększyć plony pomidorów. Wystarczy je nawozić bajecznie prostymi roztworami
  5. Dodał masło do kawy. Świat oszalał na jej punkcie, zalety wręcz zwalają z nóg
  6. Franciszek Smuda zdradził, na kogo zagłosuje w wyborach prezydenckich. "Franz" pieje z zachwytu nad kandydatem (WIDEO)

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł