Jagodzianki ze sprawdzonego przepisu smakują obłędnie.pixabay/tomekwalecki

Czekamy na nie cały rok, trwa sezon na jagodzianki. Zdradzamy przepis z zeszytu babci

Jagodzianki zachwycają cudownym ciastem i bajecznie pysznym owocowym nadzieniem. Bez problemu możemy je teraz kupić, ale najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że najlepiej smakują domowe wypieki. Już nasze babcie opracowały cudowny przepis na najpyszniejsze jagodzianki.

Jagodzianki zawsze zachwycają smakiem, zwłaszcza gdy zacznie się już sezon na fioletowe owoce. Niemal każda piekarnia i cukiernia ma je wówczas w swojej ofercie, a najwięksi smaksze na pewno mają swoje ulubione miejsca, w których kupują słodkie wypieki. Wśród nich są jednak tacy miłośnicy jedzenia, którzy wolą przygotować je samodzielnie w domu.

Basia Kurdej-Szatan pokazała kuchnię. Wiele osób o takiej marzy, uwagę zwraca 1 szczegółBasia Kurdej-Szatan pokazała kuchnię. Wiele osób o takiej marzy, uwagę zwraca 1 szczegółCzytaj dalej

Jagodzianki z łatwością przygotujesz w domu. Wystarczy chwila w kuchni, by oczarować wszystkich cudownym smakiem bułeczek

Jagodzianki w najlepszym wydaniu powinny być wypełnione jagodami po brzegi, a ciasto po prostu musi rozpływać się w ustach. Niestety gotowe słodkości nie zawsze zaskakują pozytywnie. Sucha bułka i śladowa ilość jagód mogą rozczarować, dlatego jeśli chcemy zjeść najpyszniejsze jagodzianki, powinniśmy przygotować je sami. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne, jak może się wydawać.

Dzisiaj grzeje:

  1. Chrupiące ogórki w orientalnym wydaniu, zrobisz je w kwadrans. Pikantny smak idealnie pasuje do dań z grilla
  2. Pancerne konto na ciężkie czasy. Do kasy komornik nawet się nie zbliży

Składniki:

  • 2 szklanki mąki + dodatkowo jedna łyżka,
  • 0,5 szklanki cukru + dodatkowo 4 łyżki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 g drożdży,
  • 0,2 kostki masła,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki jagód.

Przygotowanie:

  1. Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko (białko przyda się później do posmarowania bułek) i sól, dodajemy do nich gotowy rozczyn i mleko. Mieszamy wszystko mikserem i po chwili dodajemy rozpuszczone masło.
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat i zagniatamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je i rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Kroimy je na kwadraty o boku ok. 7 cm.
  5. Jagody mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Nakładamy po 2 łyżeczki do każdego placka i lepimy ciasto.
  6. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy je pozostałym białkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 20 min w 160 stopniach.

Najlepsze newsy:

  1. Nieludzkie, nowy mąż nie chciał pasierbicy, więc matka spakowała 2-latkę i zostawiła w domu opieki społecznej. Łzy same cisną się do oczu
  2. Tragedia na Pomorzu. Pociągi zablokowane. Widok był druzgocący. Na miejscu są służby
  3. Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomoc
  4. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę
  5. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  6. Reprezentant Polski zarażony COVID-19. Cały zespół objęty kwarantanną

Źródło: przepisy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł