Doskonałe jajecznica już zawszepixabay.com/MAKY_OREL

Polacy notorycznie nie dodają do jajecznicy 1 składnika. Błąd, bez niego traci aksamitną konsystencję i cudowny smak

Jajecznica jest najprawdopodobniej jednym z najczęściej jedzonych posiłków na śniadanie przez Polaków. Jednak niektórzy dalej przygotowują ją zbyt suchą, przez co mniej smaczną. Zdradzamy, co zrobić, aby uzyskać aksamitną konsystencję i idealny smak.

Jajecznica wspaniale komponuje się na porannym talerzu. Delikatne jajka wraz z kromką chleba posmarowaną masłem i ciepłą kawą lub herbatą - idealne połączenie, które niezmiennie wybierane jest przez miliony Polaków na śniadanie. Niestety, w trakcie smażenia jajek ludzie popełniają wiele błędów, a jednak jeden jest szczególnie karygodny. Przez niego potrawa wychodzi sucha jak wiór i nie dostarcza żadnej przyjemności z jedzenia.

Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladłaWyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladłaCzytaj dalej

Doskonała jajecznica - znamy sekret najdelikatniejszych i wilgotnych smażonych jajek

Posiłek ten nie wydaje się trudny w przygotowaniu. Ot, kilka jajek z rożnymi składnikami smażone na patelni. Co można w nim zepsuć, prawda? Okazuje się, że ilość błędów jakie można popełnić jest ogromna, a każdy z nich wpływa na konsystencje, wilgoć i fakturę jajecznicy. Jeśli twoje jajka zawsze wychodzą suche jak wióry, a domownicy nie chcą ich jeść - wyjaśniamy co zrobić, aby to zmienić.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Kasia z "13 posterunku" ma dwie córki. Ukochane bliźniaczki Aleksandry Woźniak

Przede wszystkim zadbaj o świeżość i jakość produktów, które wykorzystasz w trakcie gotowania. Jajka od kur z wolnego wybiegu smakują o wiele lepiej niż z chowu klatkowego. Aby sprawdzić ich świeżość umieść je w wysokim naczyniu z wodą. Jajka prosto od kury pozostaną na dnie, a jajka nienadające się do spożycia będą pływać na powierzchni - w ich wnętrzu wytworzyły się gazy gnilne, które wypychają je ponad taflę wody.

Najlepiej smażyć ją na patelni teflonowej. Jajka nie tylko nie będą do niej przywierać w trakcie podgrzewania, ale eliminujemy także ryzyko zmiany koloru potrawy na lekko zielony. Żeliwna patelnia wchodzi w reakcję z żółtkiem zmieniając jego kolor. Taka zmiana w żadnym wypadku nie jest szkodliwa, ale zwyczajnie nie wygląda estetycznie.

Składnikiem, o którym miliony Polaków nie pamięta, jest śmietanka. Dodaj kilka jej łyżek do surowych jajek i delikatnie całość ubij z odrobiną soli. Śmietanka nada daniu pysznej, delikatnej konsystencji i zadba także o odpowiednią wilgotność. Smaż jajecznicę na roztopionym maśle, aby zapewnić jej jeszcze lepszy smak i aromat.

Wielu Polaków czekało. Już dziś wielka radość przy kasie Biedronki, wystarczą 2 złWielu Polaków czekało. Już dziś wielka radość przy kasie Biedronki, wystarczą 2 złCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Państwo ściągnie od ciebie pieniądze, za co się da. Podatek od betonu już funkcjonuje
  2. Lekarka ujawnia poważny problem. Wiele osób jest nieświadomych zagrożenia
  3. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  4. Grażyna Torbicka wytknęła Polakom błąd. Twierdzi, że nie wiedzą, ile tracą
  5. Już nigdy nie zrobicie frytek inaczej. Robert Makłowicz pokazał niesamowity trik, dzięki którym smakują najlepiej
  6. Joanna nie żyje, miała tylko 28 lat. Dramat w Chorwacji

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł