Jajecznica na oleju również smakuje pysznie.pixabay/tookapic

Przyrządziła jajecznicę na oleju. Efekt ją totalnie zadziwił, nie chce już jej podawać inaczej, znamy przepis i polecane dodatki, palce lizać

Jajecznica jest niekwestionowaną królową wśród śniadań. Doskonale syci i dodaje energii, a przy tym jest po prostu bajecznie pyszna. Lubimy ją też za to, że świetnie smakuje bez względu na to, czy wrzucimy do niej dowolne dodatki, czy też zjemy ją solo, posypaną szczypiorkiem lub pieprzem. W każdej postaci zachwyca miłośników jajecznych potraw i jest szybka w przygotowaniu, dlatego sięgamy po nią nawet kilka razy w tygodniu. Co ciekawe, zwolennicy smażenia jej na maśle lub innym zwierzęcym tłuszczu powinni spróbować przyrządzić ją na oleju, bo smak potrawy w takiej wersji również jest doskonały.

Jajecznica może być przyrządzona na właściwie milion sposobów za sprawą dodatków, które możemy do niej wrzucić oraz tłuszczu, na którym ją smażymy. Chyba najwięcej osób decyduje się na wrzucenie na rozgrzaną patelnię masła, bo jak mało który tłuszcz pod wpływem temperatury uwalnia ono niesamowity aromat, a przy tym dodaje jajecznej masie delikatności. Część osób wybiera jednak smalec, czasem ze skwarkami, bo w małym ilościach nie jest on tak szkodliwy, jak się powszechnie uważa. Są jednak i tacy miłośnicy gotowania, którzy stawiają na odpowiednie oleje roślinne, bo okazuje się, że dzięki nim jajecznica również smakuje świetnie.

Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programieCzytaj dalej

Jajecznica na oleju może być zaskakująco pyszna. Jeśli jeszcze nie próbowałeś dania w tej wersji, koniecznie skorzystaj z polecanego przez nas przepisu

Jajecznica pojawia się na naszych talerzach tak często i w tak wielu różnych wersjach, że trudno zliczyć ogrom różnych dodatków, z jakimi możemy ją zjeść. Masło, szczypiorek, boczek, pieczarki czy plasterki pomidorów to tylko kilka najpopularniejszych dodatków, które sprawiają, że danie rozpływa się w ustach. Ogromne znaczenie, nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencje i strukturę jajecznicy, ma jednak tłuszcz, na którym ją smażymy. Większość z nas do dzisiaj żywi przekonanie, że nic nie zastąpi masła czy smalcu, ale okazuje się, że usmażona na oleju również ma swoich zagorzałych zwolenników. Polecamy sprawdzony przepis na jajecznicę na oleju.

Dzisiaj grzeje:

1. Skandal, turysta chciał się napić tylko kawy i wody. Wpadł w osłupienie widząc rachunek
2. Prezydent podpisał ustawę, kierowcy mają kolejny obowiązek. Albo zamontujesz w aucie nowy system, albo czeka kara

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka kopru,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią szczypiorek.
  2. Wbijamy jajka i drewnianą łyżką lub szpatułką mieszamy jedynie białka, żółtka zostawiając w spokoju, a gdy się zetną, zestawiamy patelnię z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie stawiamy patelnię na ogniu i mieszamy żółtka, aż lekko się zetną.
  3. Przekładamy jajecznicę na talerz, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i koperkiem. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Najlepsze newsy:

1. "Może rozwód?". Gwiazda programu TVN interweniuje u Agaty Dudy
2. 1 lipca będzie przełomową datą. Zapadła decyzja, wielu przeżyje potężne rozczarowanie
3. 4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować
4. Banknot 10 zł jest właśnie niewyobrażalnie cenny w Biedronce. Bardziej niż kiedykolwiek
5. Włóż do papierowej torebki kilka pomidorów i jedno jabłko. Efekt cię mocno zaskoczy, nigdy nie z tego nie zrezygnujesz
6. Anna Lewandowska skompromitowała się na Instagramie. Co za wpadka, Robert nie będzie zadowolony

Źródło: kobieta.interia.pl

Następny artykuł