

2 Stycznia 2021
Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo? Wszystko przez ważny szczegół
Jajka na twardo kojarzymy z pysznym smakiem, ale i nieraz z trudnością z obieraniem ich ze skorupek. Niektóre jesteśmy w stanie obrać wyjątkowo sprawnie, a z innymi bardzo często trzeba się pomęczyć. Wynika to przede wszystkim z ich świeżości. Te starsze będą obierać się łatwiej ze względu na odczyn pH. Jeśli dodamy do garnka pół łyżeczki sody oczyszczonej, zwiększymy naturalnie poziom pH i będziemy mogli cieszyć się sprawnym obieraniem jajek ze skorupek.
Jajka stanowią nieodłączny element prawidłowo zbilansowanej diety. Nic zatem dziwnego, że tak często znajdują się w naszym codziennym jadłospisie. Możemy podawać je na miękko, na twardo czy w formie jajecznicy, omleta czy jajek sadzonych. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie.
Niestety jajka na twardo choć smaczne, sprawiają nam często kłopot, jeśli chodzi o precyzyjne obranie ich ze skorupki. Niektóre obierają się łatwo i skorupka odchodzi sama, a w niektórych ciągnie ona za sobą kawałki ugotowanego jajka, co sprawia, że nie wygląda ono zbyt apetycznie.
Jest pewien szczegół, na który warto zwrócić uwagę. Proces utrudnionego obierania jajek związany jest ściśle z ich świeżością. Niezależnie od naszego sposobu gotowania, może okazać się, że skorupka nie będzie tak łatwo odchodzić.
Jajka mogą się ciężko obierać ze względu na swoją świeżość
Problem z obieraniem jajek to naturalna rzecz, która jest ściśle powiązana z ich świeżością. Często sądzimy, że to my zrobiliśmy coś nieprawidłowo. Im jajko świeższe, tym obranie będzie niosło za sobą większe trudności.
Jeśli skorupka odchodzi z łatwością, oznacza to, że zakupiliśmy nieco starszy produkt. Nie ma to jednak żadnego związku z ich świeżością. Kiedy zależy nam na sprawnym ich przygotowaniu, warto dać im czas, żeby mogły poleżeć w lodówce. Szczególnie jeśli musimy przygotować sałatki czy inne potrawy, do których musimy obrać ich większą ilość niż w ramach codziennego śniadania.
W świeżych jajkach błonka przy skorupce mocno przylega do białka. Z tego powodu zrywamy razem z nią część ugotowanego produktu. Im jajko starsze, tym błonka łatwiej oddziela się od białka.
Wszystko spowodowane jest odczynem pH
Świeże jajka charakteryzują się niskim poziomem pH. Wraz ze zbliżającą się datą przydatności do spożycia, poziom pH rośnie. Charakterystyczna błonka, o której wspomniane wyżej, składa się z białka, które lepiej zachowuje się w kwaśnym środowisku. Dlatego właśnie świeże jajka ciężko się obiera.
Jeśli zależy nam na sprawnym obieraniu jajek, powinny mieć one co najmniej tydzień. Możemy jednak przyspieszyć cały proces poprzez dodanie do gotujących się jajek połowy łyżeczki sody oczyszczonej. Dzięki niej poziom pH się podniesie. Ta procedura nie jest jednak obojętna dla smaku. Użycie sody może wpłynąć negatywnie na smak jajek, zatem wybór należy do nas. Należy zastanowić się, czy wolimy czekać na ich pełną gotowość, a może jednak zależy nam na czasie.
Warto również wspomnieć o tym, że właściwy sposób gotowania jajek może ułatwić nam całą procedurę.W tym artykule pisaliśmy o błędach, które popełniają Polacy. Ciekawostką jest również, żeby nie wylewać wody po gotowaniu jajek na twardo, ponieważ ma ona mnóstwo cennych właściwości. Przeczytacie o tym tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Zrobiła bajeczny obiad za 3 zł. Upiekła ziemniaki, wydrążyła miąższ i dodała co miała pod ręką
- Jabłka na zdjęciu nr 1 czy na zdjęciu nr 2 są zdrowsze? Prawdę zdradza 1 szczegół
- Przez 20 lat oszukiwał klientów, nie mieści się w głowie co dodawał do ciastek
Źródło: gotowanie.onet.pl
Następny artykuł