Jajkapixabay.com/RoonZ-nl

Brązowe czy białe - jakie jajka wybierasz? Już wiadomo, które są najlepsze

Jajka mogą mieć skorupkę w kolorze białym, beżowym czy brązowym. Najczęściej wybieramy te brązowe, myśląc, że są one zdrowsze, ale i smaczniejsze. Jak się okazuje, kolor skorupki nie ma żadnego związku z jakością, smakiem czy wartościami odżywczymi jajka. To jedynie kwestia uwarunkowana genetyką i upierzeniem kury, zatem każde z wymienionych będzie właściwym wyborem.

Jajka stanowią nieodłączny element naszej codziennej diety i jak się okazuje, bardzo słusznie. Są nie tylko pożywnym produktem, ale również źródłem wielu witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Będąc na spożywczych zakupach, wybieramy między ich konkretnym rozmiarem, typem chowu kur, a nawet kolorem. Wydawać by się mogło, że kolor ma jakiś związek z ich wartością odżywczą czy wpływem na nasze zdrowie. Nic bardziej mylnego.

Jeśli dotychczas kupowałeś tylko brązowe lub białe jajka, czas dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest spowodowany ich kolor. Okazuje się, że nie ma on żadnego związku ze stanem zdrowotnym kury, mniejszymi czy większymi wartościami odżywczymi, a przede wszystkim smakiem.

Jajka różnią się między sobą wielkością, ale i kolorem

Kolor skorupki jajka nie ma związku ze sposobem hodowli ani tym, czym karmione są kury, które je znoszą. To kwestia w pełni zależna od genów.Jajka o jasnym kolorze znoszą kury o białym upierzeniu, a te o ciemnych piórach znoszą jajka beżowe czy brązowe.

Zimą trzymasz żywność na balkonie? Popełniasz niebezpieczny dla zdrowia błądZimą trzymasz żywność na balkonie? Popełniasz niebezpieczny dla zdrowia błądCzytaj dalej

Kolor jest zatem ściśle związany z procesami, które zachodzą w organizmie kury w trakcie przemiany hemoglobiny krwi. To wpływa na ilość odkładających się w skorupce barwników. W skorupkach jaj w kolorze białym barwniki się nie odkładają. To jedna z cech genetycznych kur o białym upierzeniu, o czym warto pamiętać w trakcie kolejnych zakupów.

Producenci jaj postanowili zrealizować badanie, które miało zaprezentować preferencje zakupowe Polaków. Jak się okazuje, najchętniej kupujemy te brązowe, ponieważ uważamy, że są one zdrowsze. Co więcej, uważano, że są to jajka, które znoszone są w sposób naturalny.Biała skorupka traktowana była przez wiele lat jako efekt genetycznych modyfikacji. To oczywiście duży błąd, ale i skutek naszej niewiedzy.

Które jajka są zdrowsze?

Należy zacząć od tego, że kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia.Nie wpływa on na smak jajek czy ich wartości odżywcze. Co więcej, nie jest efektem konkretnego sposobu chowu. Każde jako, które wybierzemy spośród trzech kolorów skorupki, zawiera witaminy i niezbędne dla pracy organizmu minerały.

Warto wspomnieć, że jajka są produktem bogatym w witaminę A, B, czy E. To również rewelacyjne źródło takich minerałów, jak: potas, sód, fosfor, wapń, żelazo, miedź, magnez cynk czy selen. Niedobory wymienionych składników mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, o czym należy pamiętać. Szczególnie jeśli zależy nam na prawidłowo zbilansowanej diecie.

Zjedzenie dwóch jajek dziennie pokrywa nasze zapotrzebowanie na substancje zawarte w tym produkcie. O tym, jaki wpływ ma ta dawka na nasz organizm, pisaliśmy w tym artykule. Od lat toczą się dyskusje na temat tego, ile jajek powinniśmy spożywać dziennie czy tygodniowo.WHO zaleca spożywanie nawet 10 jaj na tydzień, co absolutnie nie wpłynie niekorzystnie na nasz organizm. Już jedno jajko dziennie wprowadzi w naszym organizmie niemałe, prozdrowotne zmiany, o czym pisaliśmy tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł