Gotowanie jajek wymaga odpowiedniego czasupixabay.com/genniebee512

Tysiące Polaków źle gotują jajka. Narażają na niebezpieczeństwo siebie i rodziny

Gotowanie jajek wydaję się banalną sztuką, ot włożenie jajek do wody i poczekanie kilku minut. Nic bardziej mylnego, bowiem jeden błąd może narazić nas i nasze rodziny na duże niebezpieczeństwo. Tysiące Polaków źle gotują jajka, warto zmienić przyzwyczajenia.

Gotowanie wielu różnych dań w kuchni może być niebezpieczne, jeśli nie zastosujemy się do pewnych zasad. Tak właśnie jest z jajkami, które źle ugotowane mogą stwarzać niebezpieczeństwo nie tylko dla kucharza, ale też dla ludzi którzy je spożywają. Jeśli gotujesz jajka, rób to uważnie, aby nie popełnić tego błędu.

Jedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrzeJedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrzeCzytaj dalej

Gotowanie jajek wymaga uwagi i ostrożności - inaczej ryzykujemy zdrowiem

Jajka są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych dostępnych do jedzenia. Zawierają idealne proporcje różnych składników odżywczych, które są potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania. Niestety, ich gotowanie nie jest wcale takie proste. Jeśli popełnisz jeden błąd, możesz spożywać toksyny, które źle wpływają na zdrowie.

Kiedy gotujesz jajka, z pewnością zauważyłeś, że czasem wokół żółtek pojawia się taka zielono-szara otoczka. Taki widok jest efektem zbyt długiego gotowania. Związki siarki z jajka zaczynają się wytrącać i objawiają się właśnie taką źle wyglądającą i odpychającą linią. Długie gotowanie powyżej 10 minut może wypłukiwać z jajek witaminy i minerały, przez co spożywamy mniej wartościowy pokarm.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wymieszaj sok z cytryny z sodą i wylej do zlewu. Po 10 minutach będziesz przecierał oczy ze zdumienia
  2. Ile zarabia kasjer w Biedronce? To coraz bardziej intratna posada, po podwyżkach pensja sporo wzrosła

Co więcej, siarka wchodzi w reakcję z żelazem i może okazać się niebezpieczna dla człowieka. Aby uniknąć niebezpieczeństwa, wystarczy gotować jajka określony czas, który pozwoli zrobić ci idealne jajka bez zielonej otoczki. Smak jajek również może być zmieniony przeż tę reakcję i jajka mogą okazać się niesmaczne.

Najlepsze newsy:

  1. Gwiazda TVP w fatalnej sytuacji, potrzebna pomoc. Do akcji musiała wkroczyć Elżbieta Jaworowicz
  2. Przełomowa decyzja ministra edukacji. Część uczniów może wrócić do szkół, znamy szczegóły
  3. Popularny, okropny błąd w gotowaniu ziemniaków może mieć ponure konsekwencje. Wystrzegaj się go
  4. Robiąc kotlety rozbijasz mięso? Prawie wszyscy popełniają 1 okropny błąd
  5. Włożyła jajka w skorupkach do piekarnika i piekła 30 minut. Rezultat okazał się nadzwyczajny
  6. Bon na wakacje nie dla wszystkich. Miliony Polaków nie dostaną 1000 zł

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Następny artykuł