Jajkapixabay.com/StockSnap

Kosztują ok. 3 zł, a potrafią zupełnie zmienić smak jajecznicy. Nietypowy dodatek urozmaica potrawę

Jajka z dodatkiem pędów bambusa to dość nietypowa propozycja. Możemy się jednak spodziewać, że smak oraz właściwości odżywcze nas zaskoczą. Warto wzbogacać klasyczną jajecznicę o dodatkowe składniki, które podbiją jej prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Pędy bambusa mimo swojego egzotycznego wydźwięku, kosztują około 3 zł. Warto poszukać ich w sklepie i dodać do kolejnego śniadania.

Jajka w naszej codziennej diecie to pozycja niemalże obowiązkowa. Na temat ich rewelacyjnego wpływu na nasz organizm mówi się nieustannie. W tym artykule pisaliśmy o korzyściach, które uzyskamy po spożywaniu jednego jajka dziennie. To produkt nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

Stanowią również bazę większości klasycznych przepisów. Są zatem produktem uniwersalnym, z którego jesteśmy w stanie przygotować smakowite śniadania, obiady czy kolacje. Jajka to przede wszystkim rewelacyjne źródło białka, ale i wielu witamin, które wspierają prawidłową pracę naszego organizmu.

Warto nadmienić, że idealnie komponują się one z warzywami czy ziołami. Dzięki temu jesteśmy w stanie podbić ich prozdrowotne działanie, ale i smak. Jednym ze składników, na który warto zwrócić uwagę, są pędy bambusa. To produkt bogaty pod względem właściwości zdrowotnych, ale i tani.

Jajka wraz z pędami bambusa to prozdrowotna mieszanka

W kuchni azjatyckiej od lat wykorzystuje się bambusa i traktuje, jako drogocenne warzywo. Do jedzenia nadają się młode pędy bambusa, które są ścinane, nim osiągną 30 centymetrów. Mają wyjątkowo delikatny smak, dzięki czemu idealnie komponują się z wieloma potrawami.

Lubisz burgery? Właśnie wprowadzono ogromną zmianę, klienci mogą się mocno zdziwićLubisz burgery? Właśnie wprowadzono ogromną zmianę, klienci mogą się mocno zdziwićCzytaj dalej

W sklepach znajdziemy najczęściej bambusa w puszce czy słoiku, co ułatwia nam kulinarne działania. Dzięki temu ich wcześniejsze obgotowanie nie jest konieczne. Pędy są przede wszystkim produktem niskokalorycznym. To doskonałe źródło błonnika, który ma rewelacyjny wpływ na cały układ pokarmowy. Bambus ma w sobie niewielkie ilości cukru, dzięki czemu może być on stosowany w trakcie diet redukcyjnych.

Wśród mikroelementów, które znajdziemy w bambusie, wyróżnia się przede wszystkim potas. To pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i sprawne działanie całego układu krwionośnego. Oprócz potasu, w pędach bambusa znajdziemy również witaminę A, B6, E, tiaminę, ryboflawinę czy kwas foliowy. Wymienić możemy również magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo. Podsumowując, znajdziemy w nich wszystko, co niezbędne.

Przepis na jajecznicę z pędami bambusa

Smak, ale i wartości odżywcze jajecznicy jesteśmy w stanie zmienić poprzez wzbogacenie jej o dodatkowe składniki. Jednym z nich mogą być pędy bambusa. To szybki sposób na uzyskanie jeszcze bardziej pożywnego śniadania, które zrobicie w kilka minut. Tutaj pisaliśmy również na temat przypraw, które warto dodać do tej smakowitej potrawy.

Składniki:

  • 2 łyżki pędów bambusa np. marki Sandra
  • Łyżka masła
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowywanie jajecznicy zaczynamy od rozgrzania masła na patelni. Następnie wrzucamy na nie pędy bambusa i podsmażamy.

Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu z dodatkiem soli i pieprzu. Po dokładnym wymieszaniu całości przelewamy je na patelnię. Smażymy do preferowanego stopnia ścięcia się jajek. Gwarantujemy, że takie rozwiązanie na to klasyczne śniadanie was zaskoczy. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia.pl; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł