Jajka nie będą pękaćFotoCuisinette, Getty Images

Wlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowania

Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem, czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Niestety, jeśli podczas gotowania często pęka skorupka, ich cenne wnętrze marnuje się. Jest na to na szczęście sposób - wystarczy wlać do wody sok z cytryny, a twarda otoczka zachowa swoją integralność.

Jajka są pożywnym i zdrowym składnikiem naszej diety, lecz ugotowanie ich na miękko czy twardo, może sprawić niektórym problemy. Zdarza się bowiem czasem, że skorupka pęka podczas gotowania, pomimo zachowania wszelkich środków ostrożności.

Znamy jednak doskonałą metodę, która uratuje wiele śniadań. Wystarczy bowiem wlać do gotującej się wody odrobinę soku z cytryny, a skorupka zachowa cały swój kształt. Sposób ten jest tani i dostępny dla każdego, w końcu w większości domów można znaleźć luźną cytrynę.

Jajka więcej nie pękną

Wiele z was z pewnością spotkało się z rozpadającą się skorupką podczas wkładania jajka do wody. Nawet uprzednie wyjęcie ich z lodówki i doprowadzenie do temperatury pokojowej czasem nic nie daje. Wtedy z pomocą może przyjść sok z cytryny. Dzięki niemu ryzyko utraty śniadania spada praktycznie do zera.

Pękanie jajek jest nie tylko mało estetyczne - fragmenty białka odrywają się i zaczynają pływać w wodzie. Z tego powodu marnuje się wiele wartości odżywczych, które normalnie można by ze spokojem zjeść. Dlatego tak ważne są porady jak gotować jajka, aby nie pękały.

Fatalnie, po podatku cukrowym niebawem wchodzi nowa kolosalna opłata. Ceny w sklepach spożywczych mogą orbitowaćFatalnie, po podatku cukrowym niebawem wchodzi nowa kolosalna opłata. Ceny w sklepach spożywczych mogą orbitowaćCzytaj dalej

Kwas z soku z cytryny łączy się z wapniem zawartym w skorupce i tworzy substancję chemiczną, która uelastycznia strukturę skorupki. Dlatego nawet spore zmiany ciśnienia we wnętrzu jajka nie spowodują rozpadnięcia się zewnętrznej osłonki.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.

Warto również nadmienić, że dodanie tego kwaśnego płynu nie ma innego wpływu, poza wzmocnieniem skorupki. Tak ugotowane jajko nie ma żadnego posmaku cytryny, więc metoda ta jest wręcz idealna.

Oczywiście nie tylko sok z cytryny jest środkiem, który sprawdzi się w tej roli. Zamiast niego, dodać można także odrobinę octu, którego również nie będzie się dało poczuć podczas jedzenia ugotowanego jajka. Kluczem do osiągnięcia sukcesu jest dodanie czegoś kwaśnego do gotującej się wody.

Za każdym razem, gdy korzystasz z jajek, sprawdź przed ich spożyciem czy rozbiciem, czy są świeże. Wystarczy wrzucić je do wody i obserwować ich zachowanie. Jeśli pozostają na dnie, nadają się do spożycia. Wypływające na powierzchnie są zepsute i należy wyrzucić je do śmieci.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł