

13 Stycznia 2021
Karol Okrasa zna aż 3 triki na perfekcyjne jajka w koszulce. Prosty pomysł na pyszne śniadanie
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Ciekawą alternatywą są bez wątpienia jajka w koszulce. Ich przygotowanie może być o wiele prostsze, jeśli zastosujemy się do trzech wskazówek Karola Okrasy. Mistrz kuchni poleca wykorzystanie wody z octem, folii spożywczej i ciemnego piwa.
Jajka w koszulce są nie lada specjałem, który idealnie sprawdza się w roli śniadania. Wielu smakoszu uważa, że ich przygotowanie jest karkołomnym wyzwaniem. Okazuje się, że smakołyk wcale nie musi być trudny w przyrządzeniu. Karol Okrasa wyjawił swoje sposoby na idealne jajka.
Karol Okrasa zdradza jak zrobić jajka w koszulce
Jajka często goszczą na naszych stołach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyborną jajecznicę z nietypowym dodatkiem. Jednak nie tylko tak możemy przygotować jajka. Ich odsłona w koszulce jest znacznie zdrowszą alternatywą.
Jajka w koszulce są z pewnością o wiele lepszym posiłkiem od smażonych specjałów. Powszechnie uważa się, że przyrządzenie takiego smakołyku jest dość trudnym zadaniem. Karol Okrasa udowodnił, że można przygotować go w prosty sposób.
Jajka nie mają przed mistrzem kuchni żadnych tajemnic. Karol Okrasa podzielił się swoimi trikami na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl. Właśnie tam pokazał, trzy sposoby na idealne jajka w koszulkach. Każdy smakosz powinien się z nimi zapoznać. W pierwszym wariancie zastosujemy ocet.
Karol Okrasa w nagraniu opublikowanym na kanale KuchniaLidla.pl wyjaśnił, że białka jajka ścinają się szybciej w kwaśnej wodzie. Dzięki temu żółtko zamknie się i nie wypłynie na zewnątrz. Mistrz kuchni podkreślił, że woda nie może gotować się zbyt mocno. Wystarczy dodać do niej octu, a nasze jajka w koszulkach wyjdą idealnie. Warto zauważyć, że nie przesiąkną one kwaśnym smakiem.
Co jeszcze możemy zrobić podczas gotowania jajek w koszulkach?
Jeżeli robimy jajka w koszulkach przy użyciu octu, musimy pamiętać o tym, by były one zimne. Nie zapomnijmy również o zawirowaniu wody. Po minucie gotowania nasz śniadaniowy frykas powinien być gotowy. Karol Okrasa wskazał jeszcze dwie ciekawe metody na przygotowanie jajek.
Mało kto spodziewałby się, że jajka w koszulkach możemy z łatwością ugotować z pomocą folii spożywczej. Na początku musimy ją umieścić w niewielkim naczyniu i wysmarować oliwą. Następnie dodajemy rozbite jajko. Całość zawijamy tak, aby w środku było, jak najmniej powietrza.
Zawiniątka umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Na nagraniu Karol Okrasa nadmienił, że jajka ścinają się w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza. W związku z tym woda nie musi być wrząca. Po dwóch minutach nasze jajka w koszulkach powinny być już gotowe.
Karol Okrasa jako trzecią metodę na jajka w koszulkach wskazał gotowanie ich w ciemnym piwie. Kucharz wyjaśnił, że potrawa zyskuje wówczas wyjątkowe walory smakowe. Zaczynamy od ugotowania piwa. Dodajemy do niego ocet, robimy wir i wbijamy jajko.
Jajka w takim wydaniu powinny gotować się przez około trzy minuty. Nie da się ukryć, że porady Karola Okrasy są niezwykle użyteczne i warto wykorzystać je podczas najbliższej okazji. Godny uwagi jest również jego przepis na szybki bigos.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pijesz herbatę z cytryną? Może poważnie zaszkodzić
- Fatalnie, po podatku cukrowym niebawem wchodzi nowa kolosalna opłata
- Lubisz burgery? Właśnie wprowadzono ogromną zmianę
Źródło: YouTube / KuchniaLidla.pl
Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:
Następny artykuł