Jajka w koszulcepixnio / MariaPolna / CC 0

Karol Okrasa zna aż 3 triki na perfekcyjne jajka w koszulce. Prosty pomysł na pyszne śniadanie

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Ciekawą alternatywą są bez wątpienia jajka w koszulce. Ich przygotowanie może być o wiele prostsze, jeśli zastosujemy się do trzech wskazówek Karola Okrasy. Mistrz kuchni poleca wykorzystanie wody z octem, folii spożywczej i ciemnego piwa.

Jajka w koszulce są nie lada specjałem, który idealnie sprawdza się w roli śniadania. Wielu smakoszu uważa, że ich przygotowanie jest karkołomnym wyzwaniem. Okazuje się, że smakołyk wcale nie musi być trudny w przyrządzeniu. Karol Okrasa wyjawił swoje sposoby na idealne jajka.

Karol Okrasa zdradza jak zrobić jajka w koszulce

Jajka często goszczą na naszych stołach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyborną jajecznicę z nietypowym dodatkiem. Jednak nie tylko tak możemy przygotować jajka. Ich odsłona w koszulce jest znacznie zdrowszą alternatywą.

Jajka w koszulce są z pewnością o wiele lepszym posiłkiem od smażonych specjałów. Powszechnie uważa się, że przyrządzenie takiego smakołyku jest dość trudnym zadaniem. Karol Okrasa udowodnił, że można przygotować go w prosty sposób.

Jajka nie mają przed mistrzem kuchni żadnych tajemnic. Karol Okrasa podzielił się swoimi trikami na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl. Właśnie tam pokazał, trzy sposoby na idealne jajka w koszulkach. Każdy smakosz powinien się z nimi zapoznać. W pierwszym wariancie zastosujemy ocet.

Pilnie wycofują ze sprzedaży. Zagrożone przede wszystkim dzieci, konsekwencje zjedzenia produktu mogą być fatalnePilnie wycofują ze sprzedaży. Zagrożone przede wszystkim dzieci, konsekwencje zjedzenia produktu mogą być fatalneCzytaj dalej

Karol Okrasa w nagraniu opublikowanym na kanale KuchniaLidla.pl wyjaśnił, że białka jajka ścinają się szybciej w kwaśnej wodzie. Dzięki temu żółtko zamknie się i nie wypłynie na zewnątrz. Mistrz kuchni podkreślił, że woda nie może gotować się zbyt mocno. Wystarczy dodać do niej octu, a nasze jajka w koszulkach wyjdą idealnie. Warto zauważyć, że nie przesiąkną one kwaśnym smakiem.

Co jeszcze możemy zrobić podczas gotowania jajek w koszulkach?

Jeżeli robimy jajka w koszulkach przy użyciu octu, musimy pamiętać o tym, by były one zimne. Nie zapomnijmy również o zawirowaniu wody. Po minucie gotowania nasz śniadaniowy frykas powinien być gotowy. Karol Okrasa wskazał jeszcze dwie ciekawe metody na przygotowanie jajek.

Mało kto spodziewałby się, że jajka w koszulkach możemy z łatwością ugotować z pomocą folii spożywczej. Na początku musimy ją umieścić w niewielkim naczyniu i wysmarować oliwą. Następnie dodajemy rozbite jajko. Całość zawijamy tak, aby w środku było, jak najmniej powietrza.

Zawiniątka umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Na nagraniu Karol Okrasa nadmienił, że jajka ścinają się w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza. W związku z tym woda nie musi być wrząca. Po dwóch minutach nasze jajka w koszulkach powinny być już gotowe.

Karol Okrasa jako trzecią metodę na jajka w koszulkach wskazał gotowanie ich w ciemnym piwie. Kucharz wyjaśnił, że potrawa zyskuje wówczas wyjątkowe walory smakowe. Zaczynamy od ugotowania piwa. Dodajemy do niego ocet, robimy wir i wbijamy jajko.

Jajka w takim wydaniu powinny gotować się przez około trzy minuty. Nie da się ukryć, że porady Karola Okrasy są niezwykle użyteczne i warto wykorzystać je podczas najbliższej okazji. Godny uwagi jest również jego przepis na szybki bigos.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: YouTube / KuchniaLidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł