Jajka na twardo czy na miękko?Pixabay / MichelleCoppiens; Wikipedia / Michael Matuzak / CC BY 2.0

Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywa

Smakowite jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Niektórzy preferują je ugotowane na twardo. Inni chętniej sięgają po jajka na miękko. Okazuje się, że druga z możliwości dostarcza nam więcej składników odżywczych.

Nie da się ukryć, że jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Często wchodzą one w skład rozmaitych potraw. Jednak podczas śniadania często stawiamy na jajka jako niezależny posiłek. Każdy smakosz powinien wiedzieć jaka forma podania jest zdrowsza.

Jajka na miękko czy na twardo?

Jajka uchodzą za idealną propozycję śniadaniową. Można przygotować je na wiele sposobów. Cześć osób decyduje się na kultową jajecznicę. Niektórym najbardziej odpowiadają jajka sadzone. Dziś skupimy się na różnicach między ugotowanymi propozycjami podania.

Jajka na miękko i na twardo mają mniej więcej tyle samo entuzjastów. Bez wątpienia obie opcje są wyjątkowo kuszące. Jednak jedna z nich jest stanowczo zdrowsza od drugiej. Wszystko za sprawą długości gotowania.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak długo powinny być gotowane jajka. Okazuje się, że trzymanie ich zbyt długo we wrzątku, pozbawia je właściwości odżywczych. We wnętrzu jajek możemy znaleźć takie składniki jak dobrze przyswajalne białko, witaminy C, A, E, D, B, potas, fosfor i żelazo.

Zacznie się jutro dokładnie od 6 rano w każdym Lidlu, Polacy już szykują się do szturmuZacznie się jutro dokładnie od 6 rano w każdym Lidlu, Polacy już szykują się do szturmuCzytaj dalej

Znacznie lepsze dla naszego zdrowia są jajka na miękko. Krótszy proces gotowania sprawia, że dostarczają nam one więcej wartościowych składników odżywczych. Ponadto są one bardziej lekkostrawne niż te ugotowane na twardo.

Jajka i ich wpływ na zdrowie

Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii — wyjaśniła dietetyczka Joanna Stachowicz-Skałecka, przytaczana przez portal ABC Zdrowie.

Warto zauważyć, że jajka na miękko są wskazane w przypadku schorzeń tarczycy oraz diet cukrzycowych i odchudzających. Niestety smakołyki ugotowane na twardo mogą przyczynić się do nieprzyjemnych dolegliwości.

Jajka na twardo często powodują wzdęcia, bóle brzucha i odbijanie. Z pewnością są to mankamenty, które mogą zniechęcić niektórych przed zajadaniem. Oczywiście możemy wybrać jajka w nieco innej formie, która cieszy się coraz większą popularnością.

Jeśli jajka na miękko nie są Twoim ulubionym specjałem, wówczas warto wypróbować ich odmianę w koszulce. Są one zdrowszą alternatywą od tych ugotowanych na twardo. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przygotowuje je Karol Okrasa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródła: ABC Zdrowie; Polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł