Jajka i pilne informacjesmakosze.pl

Nagły komunikat GIS. Znaleziono salmonellę w ulubionym produkcie Polaków, trwa wycofywanie ze sklepów

Nie da się ukryć, że wielu Polaków codziennie sięga po jajka. Niestety, w jednej z partii wykryto niebezpieczną bakterię salmonelli. GIS na rządowej stronie zamieścił komunikat, który jednoznacznie wskazuje, jakie jajka mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia.

Jajka od zawsze cieszą się sporą popularnością i można przygotować je na rozmaite sposoby. Jedni preferują sadzone, inni na miękko. Niezależnie od upodobań wielbiciele jajek powinni mieć się na baczności. W uwielbianym produkcie znaleziono salmonellę.

Jajka z salmonellą - GIS ostrzega

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyjątkową pastę, która idealnie sprawdza się w roli śniadania. Każdy, kto jada jajka, powinien najpierw sprawdzić, czy nie pochodzą one z partii, w której wykryto niebezpieczną bakterię.

GIS poinformował, że jaja kurze ściółkowe mogą stworzyć zagrożenie dla życia. Mowa o produkcie dostępnym w sklepach Stokrotka. Producentem są Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów.

Jajka oznaczone są na skorupce kodem 2PL 14131317, a ich numer partii to 21.12.2020.O8. Z pewnością warto upewnić się, czy nie mamy ich w lodówce. GIS na rządowej stronie opublikował komunikat, który wyjaśnia, jak doszło do tego porażającego odkrycia.

Ważne: nie kupuj pod żadnym pozorem karpia, który nie ma żółtego brzucha. Dlaczego kolor jest tak ważny?Ważne: nie kupuj pod żadnym pozorem karpia, który nie ma żółtego brzucha. Dlaczego kolor jest tak ważny?Czytaj dalej

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj określonej poniżej, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj - można wyczytać w komunikacie GIS

Co jeżeli kupiliśmy niebezpieczne jajka?

GIS wyjaśnił, że konsumenci, którzy nabyli jajka oznaczone powyższymi kodami, mogą je zwrócić w dowolnym sklepie sieci Stokrotka. W związku z tym możemy odzyskać swoje pieniądze, wydane na jajka, których nie powinniśmy jeść.

Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu - wyjaśnił GIS w komunikacie zamieszczonym na rządowej stronie.

Warto zauważyć, że salmonella może przenieść się również na inną żywność, która miała styczność z jajkami. W związku z tym, lepiej pozbyć się innych smakołyków, które znajdowały się nieopodal zakażonych jajek. Zmniejszymy wówczas ryzyko.

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - nadmienił GIS w swoim komunikacie.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł