jajka
pixabay.com/congerdesign

Z jakimi produktami nie łączyć jajek?

Wiele osób nie wyobraża sobie swojej codziennej diety bez jajek. Produkt można przyrządzać na wiele sposobów. Niestety, należy jednak unikać łączenia jajek z niektórymi składnikami. Chodzi przede wszystkim o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Już za ponad miesiąc będziemy obchodzić Wielkanoc. Jest to czas, w którym ilość spożywanych jajek wzrasta. W dodatku łączymy je z przeróżnymi produktami, często nie zwracając uwagi na to, jakie mogą nas spotkać konsekwencje!

Z czym przenigdy nie powinniśmy łączyć jajek? Śpieszymy z odpowiedzią! Niektóre produkty mogą naprawdę zaskoczyć!

Z jakimi produktami nie łączyć jajek?

Lepiej nie łączyć jajek z rybami. Powód? Zawarta w jajkach awidyna może neutralizować witaminę B7, którą możemy znaleźć w tłustych rybach. Niestety, przez takie połączenie oba produkty tracą swoje wartości odżywcze.

Złe dla zdrowia zestawienie to miks jajek i ryżu. Oba produkty są zdrowe, ale osobno. Razem tracą swoje atuty. Ich miks może być ciężkostrawny.

Czemu środek Kinder Niespodzianki jest żółty?Czemu środek Kinder Niespodzianki jest żółty?Czytaj dalej

Kolejne złe połączenie jest niestety dość często spotykane np. w sałatkach. Chodzi o miks jajek i ziemniaków. Dlaczego nie jest ono dobre dla naszego zdrowia? Ziemniaki niestety mogą wchłaniać żelazo i wapno z jajek. Ponadto, powoduje to przedłużone trawienie tych składników.

Jajek nie powinno się łączyć również z mlekiem. Podobnie jak w wyżej wymienionych przypadkach spożywanie tych dwóch składników razem uniemożliwia czerpanie z nich korzyści zdrowotnych.

Dobrym pomysłem nie jest również jedzenie jajek wraz z serami. Nadmiar białek zwierzęcych może być bardzo trudny do strawienia. Jeśli natomiast jesteś na diecie i nie chcesz słyszeć do dodatkowych kilogramach, zrezygnuj z jajek w majonezie, ponieważ spowalnia on proces trawienia tłuszczów.

Towarzystwem dla jajek nie mogą być również owoce np. gruszki, jabłka lub winogrona. Ich połączenie również może skutkować problemami z trawieniem! Za to do woli możesz miksować jajka z zielonymi warzywami np. ze szczypiorkiem lub rukolą.

Zainteresował Cię powyższy artykuł? Polecamy Ci nasze inne artykuły na temat jajek. Dowiesz się z nich, na co zwracać uwagę przy ich zakupie oraz, o czym świadczy kolor ich żółtka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: żywienie.abczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł