Jajka i ich skorupkiPixabay / algooalguien

Wrzucił skorupki z jajek do piekarnika, a potem zblendował. Znajomi najpierw się śmiali, a potem robili to samo

Jajka wyjątkowo często goszczą w naszych kuchniach. Świetnie smakują jako niezależna potrawa taka jak chociażby jajecznica. Znakomicie sprawdzają się również jako dodatek do kotletów mielonych. Sposobów na ich zastosowanie nie sposób zliczyć. Podobnie jak skorupek lądujących w koszu. Już teraz dowiedz się jak je wykorzystać. Wojtek tego nie żałuje.

Niejednokrotnie przygotowując jajka ich skorupki uznawaliśmy za odpad, któremu nie należy przykładać większej wagi. Okazuje się, że takie podejście jest wyjątkowo nierozważne. Zwłaszcza, że pozostałości po jajkach mogą znakomicie wesprzeć nasz organizm.

Biedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówBiedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówCzytaj dalej

Jajka i zastosowania ich skorupek

Wojtek uwielbiał jajka. Niezwykle często raczył się nimi w formie jajecznicy lub sadzonych. Pewnego dnia natknął się na informacje, że Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia potwierdził, iż skorupki po jajkach mają właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wszystko przez wysoką zawartość wapnia. Wojtek chciał zadbać o swoje kości i mięśnie, w związku z tym znalazł sposób na zjedzenie skorupek. Jego znajomi początkowo się śmiali, jednak niebawem sami zaczęli tak robić.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wstrząsające odkrycie przy ośrodku wypoczynkowym. Znaleziono ciało młodej kobiety
  2. Zmieszaj skorupki jajek z octem. Zyskasz specyfik o potężnym działaniu
  3. Nie mógł się oprzeć pokusie, pojechał na wesele. Mimo że był na kwarantannie

Skorupki jajka w formie proszku

Same skorupki jajka nie są z pewnością apetycznym dodatkiem. W związku z tym najlepiej zrobić z nich proszek, który będzie o wiele łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Kiedy uzbiera nam się 12 skorupek, wówczas możemy przejść do przygotowań. Na początku wkładamy je do durszlaka i dokładnie opłukujemy wodą. Musimy jednak uważać na membranę w środku każdego jajka. Nie możemy jej naruszyć. Skorupki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy we wrzątku przez 10-15 minut.

Następnie resztki jajka odcedzamy w durszlaku i wykładamy na blasze. Pieczemy je w temperaturze 95 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Kiedy już wystygną, wówczas wrzucamy je do blendera i rozdrabniamy na proszek. Możemy go dodawać do jedzenie lub wody. Pół łyżeczki zapewni nam około 400 mg wapnia.

Okrasa robi surówkę lepszą od popularnego Colesława. W roli głównej - młoda kapustaOkrasa robi surówkę lepszą od popularnego Colesława. W roli głównej - młoda kapustaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziennikarka "Dzień dobry TVN" odchodzi, bo była "niewygodna"? Zaskakujące doniesienia
  2. Nowy zakaz dla części turystów. Dotyczy tysięcy ludzi
  3. Odkryto kolejne fenomenalne zastosowanie obierków z ogórka. Efekty widać po kilku minutach
  4. Wsyp do pralki łyżeczkę pieprzu. Efekt cię zadziwi, od razu polecisz trick koleżance
  5. Błyskawiczny biszkopt, który zawsze się udaje. Koniecznie zapisz przepis w zeszycie
  6. Niemieckie media oceniły Roberta Lewandowskiego. Aż trudno uwierzyć, jakie oceny dostał

Źródło: Genialne


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł