Jajka po benedyktyńsku zachwycają smakiem.Pixabay / Marinasea

Sekretny składnik, dzięki któremu przepyszne jajka po benedyktyńsku wyjdą perfekcyjnie. Wystarczy pamiętać o złotej proporcji

Nie da się ukryć, że jajka stanowią istotny element diety wielu osób. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich udanego śniadania. Bez wątpienia poranny start jest dzięki nim łatwiejszy. Jak zrobić idealne jajka po benedyktyńsku? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy użyć pewnego sekretnego składnika.

Przepyszne jajka można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jedną z najprostszych form jest z całą pewnością kultowa jajecznica. Warto czasami nieco odświeżyć swoje menu i przygotować jajka w innej formie. Możliwości jest wiele, jednak ta odsłona znacząco się wyróżnia na tle innych. Jajka po benedyktyńsku mogą zaskoczyć niejednego smakosza.

Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodnikówWysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodnikówCzytaj dalej

Przepyszne jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku są proste w wykonaniu, należy jednak przestrzegać kilku wytycznych. Bardzo istotny jest też jeden sekretny składnik, który znacznie ułatwi ich przygotowanie. Pierwsza zasada dotyczy samych jajek, powinny być one nie starsze niż 5 dni. Przed wrzuceniem ich do gorącej wody warto rozbić je do filiżanki lub innego naczynia. Wówczas możemy ocenić, czy białko jest wodniste. Nie powinno być ono nazbyt płynne.

Kolejną istotną zasadą podczas przygotowywania jajka w koszulce jest wrzucanie go do wody bliskiej wrzenia, lecz nie wrzącej. Istnieje prosty sposób by to osiągnąć. W tym celu wystarczy doprowadzić ja do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Co do samej wody, warto pamiętać, że przed umieszczeniem w niej jajka należy zrobić wir. W jego środek wlewamy jajko. Ważne jest zachowanie podczas tej czynności należytej delikatności. Łatwiej ją osiągnąć poprzez uprzednie rozbicie jajka do filiżanki. Jednak jakiego sekretnego składnika użyć, aby wyszły nam one jeszcze lepiej?

Dzisiaj grzeje: 1. Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodów
2. Ułatwienie, na które kierowcy czekali już od lat, wreszcie jest. Wielu Polaków odetchnie z ulgą

Sekretny składnik, dzięki któremu jajka w koszulce będą o wiele łatwiejsze w przygotowaniu

Niezwykle istotną rolę, o ile nie najważniejszą, w przygotowywaniu jajek po benedyktyńsku odgrywa ocet. Pomaga ona szybciej ściąć się białku, dzięki temu kształt śniadaniowego specjału będzie znacznie milszy dla oka. Ponadto nasze jajka nie "poszarpią się", a żółtko pozostanie płynne. Konieczne jest jednak zastosowanie odpowiednich proporcji.

Na jeden litr wody powinno przypadać 10 ml 10% octu. Nie wolno przekroczyć tych proporcji, ponieważ wówczas jajka mogą przesiąknąć jego smakiem. Ocet wlewamy do wody przed umieszczeniem w niej jajek. Samo gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty. Po upływie tego czasu jajka powinny być idealne. Możemy serwować je na pieczywie, szparagach, szpinaku oraz na sałacie.

Najlepsze newsy:

  1. Atak nożownika, nie żyją trzy osoby, dwie w stanie krytycznym. Tragiczne doniesienia z Wielkiej Brytanii
  2. 3 osoby zginęły, są ranni. Są porażające nagrania, wszystko trafiło do internetu, smutne wiadomości z Wielkiej Brytanii
  3. Kupili dwie kawy i dwa gofry na Krupówkach. Gdy zobaczyli rachunek, złapali się za głowy
  4. Niesamowicie zdrowy domowy syrop z natki pietruszki oczyszczający tętnice. Jego zalety powalają
  5. Dodaj je do swoich doniczek, a zapomnisz, że kwiaty trzeba podlewać. Trik, który sprawdza się szczególnie w wakacje
  6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło: Ofemin

Następny artykuł