Jajka posiadają skrętkę, wbrew pozorom jest bardzo ważnym elementem jajka.

Okropnie wyglądająca, oślizgła biała skrętka na żółtkach jajek jest ważniejsza niż myślisz. Nie jedz jaj, na których jej nie ma, konsekwencje mogą być opłakane

Jajka pełne są sekretów, o których niewielu zdaje sobie sprawę. Większość z nas uważa, że jajko jest tylko żółtkiem, białkiem oraz skorupką, jednak wewnątrz tego produktu znajduje się o wiele więcej. W środku znajduje się również dziwna, okropna, biała skrętka, która dla wielu jest na tyle obrzydliwa, że się jej pozbywa, popełniając tym samym okropny błąd.

Jajka kupowane przez wszystkich powinny być dokładnie obejrzane. W środku znajduje się również dziwna, biała skrętka, która dla większości konsumentów wygląda obrzydliwie. Wyjaśniamy, jaką ma rolę i dlaczego jeśli jej brakuje to nie powinniśmy pod żadnym pozorem jeść takich jajek.

Dniówka za pracę przy zbiorze truskawek jest astronomiczna. Niestety, Polacy nie chcą iść do pracy w poluDniówka za pracę przy zbiorze truskawek jest astronomiczna. Niestety, Polacy nie chcą iść do pracy w poluCzytaj dalej

Jajka trzeba dokładnie obejrzeć. Można wiele dowiedzieć się z wyglądu skrętki, która skrywa w sobie ogromną ilość informacji

Jest wiele sposobów na sprawdzenie świeżości jajek. Jednym z nich jest włożenie ich do szklanki z wodą. Jeśli jajko pozostaje na dnie, możemy bez przeszkód je jeść. Wiemy wtedy, że jest świeże. Jeśli jednak pływa na powierzchni wody, w środku zaczęły tworzyć się gazy świadczące o zepsuciu wnętrza. Nie inaczej jest ze skrętką. Jej obecność może ci dużo zdradzić.

Dzisiaj grzeje:

  1. Prawie nikt nie potrafi rozpoznać ze zdjęcia, pod którym numerem jest najzdrowsze żółtko. Mylą się niemal wszyscy
  2. Konopie indyjskie a walka z koronawirusem. Wyniki badań zaskoczyły kanadyjskich naukowców

Oślizgła część jajka, którą wielu z nas wyrzuca, ma za zadanie utrzymać żółtko w odpowiedniej pozycji. Bez niej obijałoby się o skorupkę i mogło pęknąć. Jeśli jest długa, mało postrzępiona i nie rozrywa się podczas delikatnego rozciągania, to znak, że jajko jest świeże.

Jeśli jednak strzępka jest krótka i łatwo się rozrywa, lepiej nie jedz takich jajek. Prawdopodobnie w takiej sytuacji jajko długo leżało na półce, a jego świeżość pozostawia wiele do życzenia. Z kolei brak chalazy, bo taka jest naukowa nazwa skrętki oznacza, że jajo pochodzi od słabo odżywionej kury. Może to również skutkować znikomymi wartościami odżywczymi, z uwagi na słabej jakości paszę, którą karmiono kurę.

Najlepsze newsy:

  1. O jej romansie nikt nie wiedział, Grażyna Torbicka uwiodła prawdziwą legendę. Relację zakończył fatalny wypadek
  2. Awantura w ”Pytaniu na śniadanie”. Na żywo doszło do poważnego starcia, gość zaczął krzyczeć
  3. Zaczęła myć truskawki specjalnym specyfikiem i nagle zbladła przez widok, który się ukazał. Uważajcie, w truskawkach mogą kryć się robaki
  4. Pod żadnym pozorem nie trzymaj bananów obok jabłek. Okropne konsekwencje pojawiają się momentalnie
  5. Dostaniesz od Biedronki wielkie pieniądze, a w twojej kuchni pojawi się kapitalny sprzęt. Wystarczy zrobić 1 rzecz
  6. Ostrzeżenia dla 10 województw, mieszkańcy muszą uważać. Wszystkie pierwszego stopnia

Źródło: pikio.pl

Następny artykuł