Jajka z plamkąfacebook.com/zdrowozBetti

Widzisz na jajku ciemną plamkę? Nie wygląda apetycznie, ale czy jajko staje się niejadalne?

Jajka są u ciebie praktycznie codziennie i niekiedy widzisz na nich ciemną plamkę? Nie wygląda ona apetycznie, lecz w głowie pojawia się pytanie: "czy można je bezpiecznie zjeść?" Wyjaśniamy czym jest i czy niesie ze sobą jakieś zagrożenie.

Jajka znajdziemy w praktycznie każdy polskim domu i ciężko spotkać osobę, która by ich nie lubiła. Nic dziwnego, wszak jaja są pożywne, delikatne w smaku i można przygotować je na wiele różnych sposobów. Niestety, niekiedy rozbijając je widać na żółtku ciemną, o nieregularnym kształcie plamkę. Wygląd ona zdecydowanie nieapetycznie, ale czy można bez większego ryzyka jeść takie jajko? Wyjaśniamy czym jest i czy jest się czego bać.

70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serceCzytaj dalej

Jajka z ciemną plamką - czy ty nierozwinięty zarodek pisklaka?

Krwistoczerwona plamka w żadnym wypadku nie dyskwalifikuje jajek do sprzedaży, co już samo w sobie powinno dać jakieś poszlaki. W końcu producenci jaj podlegają ścisłym kontrolom i wszelkie odchyły od norm są szybko weryfikowane - jeśli plamka byłaby niebezpieczna, w sklepach nie można by takowych jaj zakupić. W żadnym wypadku plamka nie jest nierozwiniętym zarodkiem, gdyż jajka zapładnia się w kontrolowany sposób.

Czerwony kolor doskonałą podpowiedzią

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. Niebezpieczny element oderwał się od samolotu i spadł na polskie miasto. Mieszkańcy w strachu
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

Już sam jej wygląd dokładnie wskazuje czym jest owa skaza. Plamka jest po prostu zakrzepniętą odrobiną krwi, która dostała się do wnętrza jajka w momencie tworzenia się zarodka. Jajo u kury formuje się wewnątrz jajnika, a następnie wraz z przechodzeniem przez kolejne odcinki jajowodu kształtuje się i przybiera właściwych sobie cech. W tym czasie jest wiele okazji, aby pękło jakieś małe naczynko i krew znalazła się pod skorupką - wszak ta formuje się dopiero na samym końcu jajowodu.

Odpowiednia dieta ptaków

Szacuje się, że jedynie w około 2% jajek znaleźć można takową plamkę. Jest ona często wynikiem niedoborów mikroelementów w diecie. Jeśli znajdujesz takie plamki w jajkach od swoich kur, suplementuj je witaminą A i D. Jeśli ptaki prowadzą wyjątkowo stresujące życie mają większą szansę na znoszenie jajek z skrzepami krwi.

Plamka w żadnym wypadku nie jest groźna, jeśli ci jednak przeszkadza, zwyczajnie wyciągnij ją kawałkiem skorupki. Jeśli zapomnisz o niej i ugotujesz z nią jajko - zupełnie nic ci się nie stanie.

Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyNie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. PKO nie ma dobrych wieści dla Polaków. Nadciąga potężny kryzys
  2. Ponad połowa ozdrowieńców ma jedno powikłanie. Niepokojące wyniki badań
  3. Anię zamurowało podczas grzybobrania. Zajrzała do czarnej dziury w ziemi i nie mogła uwierzyć własnym oczom
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło:pysznosci.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł