skorupki jajekyoutube.com

Nigdy nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Nawet nie wiesz jak cenne mają zastosowania

Jajek używa na co dzień prawie każdy z nas. Nawet osoby nie obdarzone wybitnymi umiejętnościami kulinarnymi potrafią przygotować sobie na śniadanie jajecznicę. Stanowią one także ważny składnik, na przykład panierki na kotlety schabowe. Są też ważnym składnikiem wielu ciast i deserów. Wykorzystujemy jednak jedynie białko i żółtko, skorupkę zaś wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ma ona wiele unikalnych właściwości.

Skorupki jajek postrzegane są powszechnie jako bezużyteczny odpad. W odróżnieniu od ich zawartości nie nadają się do jedzenia. Mimo to posiadają pewne właściwości, które czynią je bardzo przydatnym surowcem, którego nie powinno się wyrzucać. Jednym ze sposobów ich wykorzystania, jest posłużenie się nimi jako nawozem dla roślni. Nie bez powodu stanowią one jeden z głównych składników kompostu.Jego podstawową zaletą jest to, że sprawdza się we wszystkich typach rośln.

Andrzej Piaseczny pochwalił się niewiarygodnym, luksusowym apartamentem. Wnętrze kuchni rozkłada na łopatki, jest zdjęcieAndrzej Piaseczny pochwalił się niewiarygodnym, luksusowym apartamentem. Wnętrze kuchni rozkłada na łopatki, jest zdjęcieCzytaj dalej

Skorupki jajek mogą posłużyć do przygotowania nawozu

Wiele osób może zastanawiać się jakie składniki skorupek sprawiają, że tak świetnie sprawdzają się one jako uniwersalny nawóz. Dzięki selenowi, cynkowi, miedzi oraz węglanowi wapnia taka odżywka starcza na bardzo długo, wspierając wzrost i rozwój naszych roślin. Skorupki od jajek rozkładają się w ziemi przez 2-3 lata. Nie od razu jednak zaczynają oddawać swoje cenne składniki mineralne. Niewłaściwie przygotowany nawóz może przynieść więcej szkody niż pożytku. Warto najpierw dokładnie umyć skorupki, by nie zanieczyścić korzeni. By uniknąć dostania się bakterii do gleby, warto najpierw wyparzyć je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopnii. Po wyjęciu z piekarnika pozostaje jedynie rozdrobnienie nawozu. Możemy posłużyć się przy tym kuchennym wałkiem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Elżbiecie dokuczała nawracająca dolegliwość, postanowiła przez 10 dni pić codziennie szklankę soku z buraka. Lata cierpienia zakończyły się w mgnieniu oka
  2. Horror na pokładzie samolotu Ryanair. Jest ofiara, pasażerowie zapamiętają do końca życia
  3. Wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenie

Jak stosować nawóz ze skorupek jaj?

Jak w wypadku każdej odżywki, co za dużo to niezdrowo. Nawożąc nasze roślinki powinniśmy użyć maksymalnie jednej łyżki stołowej na mniejszą doniczkę i do dwóch w wypadku większych. Specyfik możemy stosować także w formie płynnej. Skorupki w rozdrobnionej formie należy zalać ciepłą wodą i pozstawić na co najmniej tydzień w ciemnym miejscu. Później odcedzić wodę od stałych resztek. Tak otrzymaną miksturą możemy podlewać nasze kwiaty. Szczególnie dobrze działa na storczyki.

Wejdziesz do Lidla i zobaczysz wielkie zmiany. Piorunujące doniesieniaWejdziesz do Lidla i zobaczysz wielkie zmiany. Piorunujące doniesieniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zaskakujący wpływ koronawirusa. Po jedną rzecz Polacy ustawiają się w długich kolejkach
  2. Wielu rodziców o tym nie wie. Popularna ryba jest bardzo szkodliwa dla dzieci, nie wolno im jej podawać
  3. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  4. 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
  5. W głowie się nie mieści, ale większość Polaków robiąc mizerię popełnia 1 kardynalny błąd. Eksperci ostrzegają
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: życienews.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł